Minder medicijngebruik bij behandeling met nieuwe generatie dotterballon

Array

SeQuent PleaseGemiddeld moeten dotterpatienten twaalf maanden lang medicatie gebruiken. B. Braun Medical B.V., leverancier van medische producten, introduceert een nieuwe generatie dotterballon: SeQuent Please waarmee dit wordt teruggebracht naar drie maanden. SeQuent Please biedt compleet nieuwe behandelopties voor hart- en vaatziekten: kleine vaten zijn bereikbaar met een dotterballon en vernauwingen van een reeds geplaatste stent kunnen worden behandeld zonder opnieuw iets in het lichaam achter te laten. Deze dotterballon – een zogeheten drug eluting balloon- laat een medicijn achter in de vaatwand wat opnieuw dichtslibben tegengaat.

Behandeling
In Nederland worden jaarlijks tussen de 35.000 en 40.000 stentplaatsingen en/of dotterbehandelingen uitgevoerd. In vijf tot tien procent van de gevallen komt in-stent restenose voor; het opnieuw dichtslibben van een vat na het plaatsen van een stent. Peter van Rijswijk van de afdeling Vascular Systems bij B. Braun Medical B.V.: “In-stent restenose is een blijvend probleem in de interventiecardiologie, vaak wordt er dan gekozen voor een drug eluting stent die gedurende drie maanden een medicijn afgeeft. Nadeel is echter dat een stent-in-stent het vat vernauwt waardoor het daarna weer makkelijker kan dichtslibben.” Het medicijn op de drug eluting balloon heeft een dusdanige samenstelling dat het snel in de vaatwand trekt waar het zijn werk kan doen. Dit kan het opnieuw plaatsen van een stent in een reeds geplaatste stent overbodig maken, bij bijvoorbeeld zwakke vaten blijft dit wel nodig.

Diverse klinische studies laten zien dat de behandeling van in-stent restenose met een drug eluting balloon de kans op het opnieuw dichtslibben van de vaten vermindert. Bovendien hebben deze studies bewezen dat kleine hartvaten van 2 mm behandeld kunnen worden met de nieuwe generatie dotterballon. Bij deze kleine vaten is het achterlaten van een stent onwenselijk vanwege de vernauwing.

Reductie medicatiegebruik

Bij een dotterbehandeling en het plaatsen van stents wordt er aan de patient gemiddeld twaalf maanden medicatie voorgeschreven: acetylsalicylzuur in combinatie met het slikken van een bloedplaatjesaggregatieremmer (Clopidogrel). Deze medicatie is nodig om opnieuw een vernauwing van vaten te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat na een behandeling met de drug eluting balloon de patient slechts drie maanden medicatie hoeft te gebruiken. Dit is een vermindering van 75 procent in medicatiegebruik. Voor zorgverzekeraars kan dit een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

Over B. Braun Medical B.V.
B. Braun Medical B.V. is de Nederlandse dochteronderneming van de B. Braun Groep en houdt zich bezig met de ontwikkeling, verkoop en distributie van hoogwaardige medische en farmaceutische producten en diensten. De B. Braun Groep heeft haar hoofdkantoor in Melsungen in het hart van Duitsland en heeft wereldwijd ruim 38.000 werknemers in dienst. B. Braun Medicial B.V. heeft een eigen technische dienst en verzorgt inservicetrainingen, projectbegeleiding en service- en onderhoudscontracten. Zij leveren in hoofdzaak aan ziekenhuizen, groothandels, verpleegtehuizen en thuiszorginstellingen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen