Betere bewaking van de ongeboren baby

Array

zwanger3Ongeboren baby’s zouden tijdens de bevalling in de gaten gehouden moeten worden via een speciaal hartfilmpje, via de zogenaamde STAN-methode. Dat concludeert Michelle Westerhuis uit haar promotieonderzoek.

Zij voerde een onderzoek uit bij 5700 vrouwen tijdens de bevalling. Normaal worden baby’s in de gaten gehouden via het standaard hartfilmpje, met de mogelijkheid van aanvullend onderzoek via een druppel bloed van de hoofdhuid van de ongeboren baby (microbloedonderzoek). Westerhuis vergeleek dit met een bijzonder hartfilmpje, analyse van het ST-segment van het foetale cardiogram (STAN).

Het doel van bewaking van de ongeboren baby tijdens de bevalling is het tijdig opsporen van zuurstofgebrek, zonder daarbij onnodig veel kunstverlossingen te doen. Het onderzoek laat zien dat er bij bewaking met STAN minder kinderen geboren worden met een ongunstige conditie direct na de geboorte, gedefinieerd als een lage zuurgraad in het navelstrengbloed. Ook is bij bewaking met STAN tijdens de bevalling de noodzaak tot het doen van microbloedonderzoek met 50% verminderd. Hierdoor is bewaking met STAN minder invasief dan standaard bewaking met alleen het hartfilmpje. Tenslotte wordt er bij beide methoden van bewaking even vaak een kunstverlossing of een keizersnede gedaan.

07-01-2010, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Michelle Westerhuis, Geneeskunde
Proefschrift: Intrapartum fetal monitoring by ST-analysis of the fetal ECG
Promotor 1: Prof. dr. G.H.A. Visser
Promotor 2: Prof. dr. K.G.M. Moons
Copromotor 1: Dr. A. Kwee

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen