Pijngeneeskunde ontwikkelt zich in ziekenhuis De Tjongerschans

Array

tjongerschansPatienten met pijn hebben in 2009 kunnen merken dat de pijngeneeskunde
In ziekenhuis De Tjongerschans tot volle wasdom is gekomen met korte wachttijden voor een eerste polikliniekbezoek en behandeling. Allereerst zorgden de anesthesioloog/pijnspecialisten (J.A. Knol en dr. S. Schiere) in de loop van het jaar voor een fulltime beschikbaarheid van kennis en deskundigheid op het vlak van pijngeneeskunde. Daarnaast werd door hen een multidisciplinair overleg gestart samen met de revalidatieartsen waarbij ook neurologen en huisartsen werden uitgenodigd om gezamenlijk de pijnproblemen van patienten te bespreken en te komen tot een gezamenlijk behandelvoorstel. Ook het secretariaat en het aantal pijnconsulenten werd uitgebreid.

Daardoor kunnen patienten snel en deskundig te woord worden gestaan.

Huisartsen konden in de loop van het jaar gemakkelijk elektronisch verwijzen!Een mijlpaal in het afgelopen jaar was de introductie van epiduroscopien als methode om lage rugpijn van patienten te beoordelen en te behandelen. Pijnspecialist Knol vertelt: “Bij een epiduroscopie wordt een kleine buigzame kijker onder in de rug ter hoogte van het heiligbeen ingebracht. Vervolgens kan hiermee, beter dan met een MRI, littekenweefsel of bijvoorbeeld een ontstoken zenuwwortel herkend worden als mogelijke oorzaak van de pijn.

Door het verwijderen van littekenweefsel en het achterlaten van geneesmiddelen kunnen

deze oorzaken ook direct en onder zicht behandeld worden. De Tjongerschans is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland die deze techniek nu in huis heeft.”

Ook de samenwerking met het UMCG is in de loop van het afgelopen jaar bekrachtigd doordat dr. S. Schiere sinds 1 oktober 2009 deels werkzaam is als anesthesioloog /pijnspecialist in het UMCG en met name werkzaam zal zijn voor het daar gevestigde multidisciplinaire wervelkolomcentrum (spinecenter).

Dr. Schiere geeft aan: “Op deze wijze kunnen wij expertise naar De Tjongerschans halen.

Het biedt tevens mogelijkheden om betrokken te zijn bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van pijnbehandelingen en deze op de voet te volgen. Door uitbreiding van onze patientenbesprekingen met bijvoorbeeld fysiotherapeuten en psychologen ook buiten het ziekenhuis, door blijvend te streven naar verbetering en vernieuwing en door onze samenwerking hierin met grotere, academische centra vertrouwen wij er op dat wij in 2010 nog beter onze patienten van dienst kunnen zijn.”

Bron: De Tjongerschans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen