In memoriam: Sander Simons

0
977

sander simonsVandaag is oud-journalist en schrijver Sander Simons overleden aan de gevolgen van longkanker.  Sinds februari 2008 streed Simons tegen de ziekte. Hij is thuis gestorven in het bijzijn van zijn vader, moeder en vriendin Louise. Op zijn uitdrukkelijk verzoek is door de huisarts euthanasie toegepast op 5 januari 2010 om 20.00 uur.

Toen in februari 2008 een 4-cm groot carcinoom in zijn rechterlong werd ontdekt, is Simons meteen gaan schrijven om het ‘avontuur’ vast te leggen. “Mijn lichaam heeft het met me uitgemaakt,” zei hij bij de verschijning. Toen het boek ‘Blessuretijd’ verscheen, in november 2008, bleek dat kankerpatienten en hun omgeving het boek als een aanmoediging zagen om het niet op te geven en open te zijn over de ziekte. Er is een condoleanceregister voor Sander Simons aangemaakt

Levensloop Sander Simons:

Simons studeerde na het gymnasium in Amsterdam. Zijn studie politicologie brak hij na drie jaar af om in de journalistiek te gaan werken. Op 20-jarige leeftijd werd hij nieuwslezer bij de Radionieuwsdienst ANP. Vervolgens werkte hij bij KRO’s Echo [radio-actualiteiten], en de Wereldomroep. Toen in 1989 RTL begon, deed Sander mee met dit project, dat de omroepgeschiedenis definitief zou veranderen. Hij las op de kop af tien jaar [1 augustus 1989-1 augustus 1999] het nieuws en was ook verslaggever voor RTL.

Na zeventien jaar journalistiek wilde Sander nieuwe vaardigheden leren en ging voor het bedrijfsleven werken. Hij was manager en directeur Corporate Communications voor Randstad Holding en Robeco. In 2002 begon hij zijn eigen PR-bureau in Amsterdam.

In 2002 pakte hij zijn grote passie, schrijven, op, en publiceerde ieder jaar een boek. Al Simons’ boeken zijn non-fictie en gaan over journalistiek, communicatie en politiek, met uitzondering van zijn autobiografische boek ‘Blessuretijd’. Hierna volgde nog een boek over talentontwikkeling en een gids voor mensen met longkanker.

” Alles uit het leven halen wat erin zit,” was zijn motto. Dit heeft Simons tot het einde toe gedaan. Tussen zijn behandelingen door heeft hij met zijn bedrijf in 2009 een volledige omzet gerealiseerd. “Die tumor moet geld opbrengen. Ik heb ‘m tenslotte zelf gemaakt,” zei Simons altijd.

Biografische gegevens:

5 april 1962 geboren te ‘s-Gravenhage 1981 eindexamen gymnasium [Gymnasium Celeanum, Zwolle] 1981-1984 studie politicologie [Universiteit van Amsterdam] 1982-1999 presentator/verslaggever bij ANP, KRO, Wereldomroep, RTL. 1999-2010 directeur Sander Simons Producties, schrijver

Gepubliceerde boeken:

1. 2002 Help! De Pers Belt! [over mediarelaties]

2. 2003 Het Absolute Anti-Gedoogboek [over de gedoog- en poldercultuur]

3.Europese Unie voor Dummies
Europese Unie voor Dummies
Sander Simons

4.Radio en televisiejournalistiek
Radio en televisiejournalistiek
Sander Simons

5.Mozart voor Dummies + CD
Mozart voor Dummies + CD
Sander Simons

6.Uit betrouwbare bron
Uit betrouwbare bron
Sander Simons

7.Charlie Chaplin 02 boek + 3 DVD's
Charlie Chaplin 02 boek + 3 DVD’s
Sander Simons

8.Blessuretijd
Blessuretijd
Sander Simons

9.Het kleine boek voor het grote ego
Het kleine boek voor het grote ego
Sander Simons

10. 2009 Wegwijs in longkanker (verspreid via ziekenhuizen)