Rode Kruis Ziekenhuis opent eerste pijnpoli voor brandwondpatiënten

Array

Pijnpoli voor alle chronische pijnklachten
Het Rode Kruis Ziekenhuis start vandaag een eigen polikliniek voor patienten met chronische pijnklachten. Primeur is de speciale poli voor mensen met brandwonden. En ook voor kinderen is er aparte expertise.

Initiatiefnemers zijn anesthesiologen Haico de Gast, Rien van der Vegt en Rajen Kanhai. Ze bieden alle gangbare pijnbehandelingen aan en werken multidisciplinair. Een belangrijke groep voor de poli vormen de patienten in het Brandwondencentrum (onderdeel van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk). Daarmee heeft het RKZ een primeur. Van der Vegt: “Brandwonden en brandwondgenezing gaan gepaard met specifieke pijnklachten die helaas ook nog langdurig aanwezig zijn. Dit is een extra grote belasting voor patienten bij wie het leven door de brandwonden toch al overhoop wordt gegooid. Pijnbestrijding bij brandwonden luistert daarom ontzettend nauw.”

Alle soorten pijn
Daarnaast biedt de poli ook behandeling aan alle andere mensen met chronische pijn; zowel volwassenen als kinderen. Soms gaat dat om onverklaarde pijnklachten, omdat de oorzaak van de pijn niet gevonden wordt. Of pijn waarvan de oorzaak wel bekend is en die een huisarts of specialist al op allerlei manieren heeft behandeld, maar toch blijft bestaan. Daarnaast gaat de poli zich richten op pijnbestrijding bij patienten met een kwaadaardige aandoening. De Gast: “Volledig wegnemen van de pijn kan helaas niet altijd, maar we bestrijden de pijn zodanig, dat ze acceptabel wordt en de kwaliteit van leven verbetert.”

Onderzoek pijn brandwonden
Naast de behandeling van pijn staat ook onderzoek doen op het programma. De Gast: “Pijn door brandwonden kan een patient enorm belemmeren. Wij willen meer weten over het verloop van deze pijn en of maatregelen die vroeg in een behandeling worden ingezet de pijn in een latere fase ook effectief kunnen verminderen. Vanuit de pijnpoli kunnen we hier samen met de andere specialismen onderzoek naar verrichten. ”

Bekijk: locatie en contactgegevens Pijnpoli

Bron: RKZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen