Trombose bij type 2-diabetespatiënten

Array
bloedDiabetes wordt een epidemie; wereldwijd zijn er momenteel 246 miljoen diabetespatienten en de verwachting is dat er in 2025 in totaal 380 miljoen patienten zijn, een stijging van 7 miljoen patienten per jaar. In Nederland zijn er 740.000 mensen die diabetes hebben en met nog minstens 250.000 mensen bij wie diabetes nog niet is geconstateerd, komt het totale aantal diabetespatienten boven de miljoen uit. Type 2-diabetespatienten hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Tachtig procent van alle patienten overlijdt aan de gevolgen van trombose. Dit kan verklaard worden door insuline-resistente bloedplaatjes en monocytes bij type 2-diabetespatienten die sneller actief worden. Een groot percentage van type 2-diabetespatienten heeft overgewicht of is obees. Vetweefsel produceert en geeft stoffen en hormonen af genaamd adipokines. Adipokines spelen een belangrijke rol bij het insuline resistent worden van bloedplaatjes en vermoedelijk ook van andere cellen. De resultaten van Janna Gerrits suggereren dat bij obese, type 2-diabetespatienten megakaryocyten (de cellen die bloedplaatjes produceren) verkeerde, insulineresistente bloedplaatjes produceren, die te snel actief worden. Bloedstolling komt op gang door weefselfactor, een eiwit dat op de buitenkant van witte bloedcellen, monocyten, zit of uit de vaatwand naar buiten lekt. Dit eiwit start de stolling en het eindproduct is fibrine, een polymeer dat door de bloedplaatjesprop geweven wordt voor versteviging. Insulineresistentie in bloedplaatjes en monocyten kan leiden tot hogere waarde van weefselfactor, waardoor er eerder stolling plaatsvindt bij type 2-diabetespatienten.

Bron: UU
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen