Tips om in de winter warm te blijven
ArrayNederland krijgt de komende dagen te maken met strenge vorst. Vooral ’s nachts kan het in het oosten van het land kouder worden dan 15 graden onder nul. Overdag vriest het naar verwachting licht, maar door de gure noordoostelijke wind voelt het heel koud aan. Wie langere tijd onderweg is, doet er goed aan om een warme fleece-trui mee te nemen. Want er dreigen onderkoelingesverschijnselen. Gaat u naar buiten? Zorg er dan vooral voor dat u droog blijft. Blijf in beweging, maar vermijdt transpiratie om onderkoeling te voorkomen. De beste manier om dat te voorkomen is warmblijven maar hoe doe je dat?
Het beste recept tegen de kou blijft toch de centrale verwarming. Vandaar dat de provincie Groningen alle dag- en thuislozen opvangt. Zij kunnen kostenloos binnen overnachten in een opvanghuis. Voor wie toch lang naar buiten gaat, doet er goed aan vooral droog te blijven, want water is een levensgevaarlijke vijand van iedereen die de kou ingaat.
Je gezicht verliest warmte niet sneller dan een ander lichaamsdeel, maar omdat het voor een groot deel bloot is in de winter, is het toch een belangrijke warmteverliespost. Een muts kan helpen wat van die warmte te behouden.
Gebruik gaan warme alcoholische dranken die zullen het tegenovergestelde effect teweeg brengen. Alcohol werkt dehydraterend en verlaagt de lichaamstemperatuur eigenlijk, maar dat voel je niet zo. Integendeel, zelf krijg je het warm van alcohol, wat het in deze koude tijden dubbel zo gevaarlijk maakt. Simpele stretch-oefeningen warmen je spieren op voor je de kou trotseert. Dat houdt je niet alleen warm, het voorkomt in een zekere mate ook verwondingen als je zou vallen.
Heb je last van koude vingers en tenen? Draag twee paar! Een dunne, zijden handschoen onder een wollen bijvoorbeeld. Ondertussen bestaan er ook handschoenen die je handen verwarmen met een batterij. Niet echt milieuvriendelijk, maar wel handig. Ook handig: de kleine handwarmertjes, die met een klik in gang worden gezet. Tien minutjes in water koken en het handwarmertje is herbruikbaar.
Vrouwen zijn gevoeliger voor kou dan mannen en merken kou ook eerder op. Dat komt omdat de lichaamstemperatuur van vrouwen om vitale organen te doen werken hoger ligt dan bij mannen. De kleinste temperatuursdaling is dan ook goed voelbaar voor de meeste vrouwen.
6) Laagjes
Draag laagjes om het warm te krijgen. Verschillende dunne laagjes houden lucht gevangen, wat ook isolerend werkt. De basislaag is best uit een natuurlijk materiaal, dat zweet weghaalt van je huid. Waterproof en windproof vesten doen de rest. Een belangrijke stelregel is : warm zijn als je de kleding aandoet.
7) Isoleer de ramen
Wie geen dubbel of driedubbel glas heeft, kan de ramen (tijdelijk) isoleren met thermische film.
8) Een nachtmuts, letterlijk
In een niet-verwarmde slaapkamer kan het behoorlijk koud worden, misschien wel te koud om te slapen. Een nachtmuts kan helpen, net als een extra paar sokken, warme waterkruiken, elektrische dekens of nachtkledij uit flanel.
9) Zijden lakens
Zijden en katoenen lakens zijn kouder in het begin, maar houden je warmer gedurende de nacht. De voornaamste reden is dat deze lakens je huid doen ademen, waardoor je minder gaat zweten (en dus minder afkoelt). Onthou ook hier dat verschillende laagjes beter zijn dan één dikke laag. Ook een deken tussen je matras en het onderlaken, kan helpen de warmte in bed te houden.