Winterhanden, Wintervoeten en Wintertenen?: Warm aankleden!

Array

Als een gevoelige huid aan buitensporige koude wordt blootgesteld, kunnen er kleine, jeukende, rode zwellingen op de huid ontstaan. Deze zijn pijnlijk en ontstaan meestal op tenen en vingers. Iemand heeft dan winterhanden of wintervoeten. De behandeling van winterhanden en wintervoeten/tenen is niet-medicamenteus. Het advies is algeheel warme kleding te dragen, dus niet alleen de extremiteiten en eventueel wisselbaden. Thermo-handschoenen, -sokken of kousen zijn hiervoor zeer geschikt. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf en is er geen specifieke behandeling nodig. Bij ernstige jeuk of huidbeschadigingen, kan een verzachtende zalf of crème voorschrijven.

De zwellingen ontstaan door een afwijkende reactie van een gevoelige huid op koude of lagere temperaturen dan normaal. Een normale reactie op koude is dat de kleine haarvaten die bloed onder de huid vervoeren, zich samentrekken om te voorkomen dat het lichaam te veel warmte verliest. Wordt het warmer, dan verwijden de haarvaten zich weer en herstelt de bloedtoevoer naar de huid zich. Bij winterhanden en wintervoeten vindt dit proces in extreme mate plaats.

Winterhanden en wintervoeten komen meestal voor bij mensen die op koude plaatsen werken en bij mensen die ’s winters geen warme kleding dragen. Ook ouderen, mensen met bloedarmoede en mensen die niet regelmatig bewegen, krijgen vaak winterhanden en wintervoeten. Onder koude omstandigheden ontstaat een licht brandend, jeukend of soms een tintelend gevoel op handen en voeten. Vingers en tenen zijn meestal gevoelloos en zien er bleek uit. Eenmaal in een warmere omgeving, bijvoorbeeld voor de kachel, wordt het jeukende en brandende gevoel meestal sterker. Soms zijn delen van de huid rood en opgezet. Ook kunnen er blaren ontstaan. Als deze open gaan, kunnen ze geïnfecteerd raken en complicaties veroorzaken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen