Zevende weekoverzicht bijwerkingen Mexicaanse griepvaccin

De vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep is zo goed als afgerond. In de week van 11 januari is er bij de GGD’en de laatste gelegenheid de tweede vaccinatie te halen. Het landelijke opkomstpercentage van de mensen die bij de GGD’en gevaccineerd werden, kinderen van 6 maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van baby’s tot en met vijf maanden, bedroeg 72%. Van deze groep heeft 77% ook een tweede vaccinatie gehaald.

Sinds de start van de vaccinatiecampagne ontving Lareb in totaal 7156 meldingen van mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van vaccins tegen de Mexicaanse griep. Het merendeel van de meldingen betrof milde reacties, zoals pijn of roodheid op de injectieplaats en bij de gevaccineerde kinderen voornamelijk koorts. 2667 meldingen hadden betrekking op het vaccin Focetria, 4489 meldingen op het vaccin Pandemrix. In een aantal gevallen leidde de bijwerking tot observatie in het ziekenhuis of een ziekenhuisopname. Een volledig overzicht van alle door Lareb ontvangen meldingen kunt u vinden in het zevende weekoverzicht.

Het grote aantal ontvangen meldingen van zowel patienten als zorgverleners heeft een goede bewaking van de veiligheid van het vaccin mogelijk gemaakt. Lareb rapporteert onder andere aan de Europese bijwerkingendatabank, waar alle meldingen worden verzameld. Nog altijd blijft het melden van mogelijke bijwerkingen van de vaccinaties gewenst.

Een overzicht van alle meldingen is openbaar toegankelijk via de bijwerkingendatabank en het zevende weekoverzicht.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen