Culturele verschillen kunnen flink bedreigend zijn voor zorgverleners

Array

Zorgverleners moet je niet lastig vallen met culturele verschillen, die willen maar één ding, zo goed mogelijk hun werk doen!
De collectieve opwinding over agressie tegen zorgverleners laait met de kwestie in het Lievensberg-ziekenhuis weer op. Het zoveelste incident waar de media massaal opduikt. In 2006 al werd er door het ministerie van Binnenlandse Zaken gesproken over zwaardere straf bij agressie tegen hulpverleners. Maar dat er geen aangifte is gedaan tegen de kwestie is niet in lijn met hetgeen het beleid is. Ook al loopt de emotie in ziekenhuizen en rondom zieke familieleden op. Grenzen zijn er aan wat er geaccepteerd moet worden. Ik kan me heel goed voorstellen dat Nederlandse zorgverleners zich flink bedreigd voelen als een buitenlandse al gillend en schreeuwend verhaal lijkt te halen in de eigen taal. En precies daar is het punt waar integratie en aanpassen van Nederlanders naar medelanders een heldere lijn verdiend. Laten we met elkaar afspreken dat de regels en wetten in ziekenhuizen leidend zijn en dat IEDEREEN zich daar aan aanpast. In Nederlandse ziekenhuizen moeten medewerkers rustig hun werk doen. Niet gehinderd door culturele verschillen. Je moet van iedereen afblijven die dat niet wenst. Onvrijwillige handtastelijkheden en ander lichamelijk contact zijn altijd ongewenst en in onze wet ook altijd strafbaar. Ook moet maar eens helder worden vastgelegd dat de veiligheid van zorgverleners ten alle tijden boven andere wetten en regels gaan. De agressie in de zorg moet stoppen! Agressie en bedreigingen worden nooit getolereerd ook al in land ver herkomst normaal gedrag. Nederlandse zorgverleners hoeven zich daar niet in te verdiepen. Die willen maar een ding, zo goed mogelijk hun werk doen. Dat wordt in situaties zoals in de Lievensberg dan wel erg moeilijk en ook voor medepatienten en hun familie is dit echt niet gewenst.

Daarnaast is er een lijn dat agressief gedrag tegenover hulpverleners en ambtsdragers leidt tot een hogere straf. maar dan moet er wel aangifte worden gedaan. Het toenemende geweld tegen ambulancepersoneel en andere zorgverleners moet worden ingeperkt. Het stimuleren om aangifte is in deze kwestie dus weinig effectief gebleken en komen daders er gewoon mee weg. Er is voor ziekenhuizen allang de mogelijkeheid dit anoniem te kunnen doen. Veel slachtoffers zien er nu vanaf de incidenten te melden uit angst voor tegenmaatregelen. Wij hopen dan ook dat de Raden van bestuur de aangiften wil overnemen van hun personeel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen