Meer baby’s in CWZ dus extra suite

Om de sterke toestroom op te vangen van aanstaande moeders die willen bevallen in een kraamsuite, gaat het CWZ dit jaar een extra suite bijbouwen. Daarmee beschikt de afdeling verloskunde vanaf september over veertien kraamsuites en vijftien couveusesuites.

1902 baby’s

De kraam- en couveusesuites met de bijbehorende gezinsgerichte zorg zijn zeer populair bij aanstaande ouders. In 2009 vonden er 1871 bevallingen plaats, 82 meer dan in het jaar daarvoor. Omdat er 31 tweelingen werden geboren, kwamen in totaal 1902 baby’s ter wereld. In 2008 waren dat er 1816.

Keerzij
Het succes heeft wel een keerzij: afgelopen jaar moest een recordaantal aanstaande moeders – na verwijzing door verloskundige of huisarts – naar elders worden doorverwezen omdat op het moment suprème alle suites bezet waren. Het ziekenhuis hoopt de toestroom beter aan te kunnen zodra de nieuwe suite klaar is. Bovendien is in 2011 het nieuwe Geboortehuis klaar, binnen het nieuwe  ‘Spoedplein’ van het CWZ. Deze voor eerstelijns verloskundigen opgezette voorziening krijgt drie kraamsuites.

Populair
Dat de suites zo populair zijn, heeft verschillende redenen. Er is vertrouwen in de medische en verpleegkundige zorg van het CWZ. Daarnaast zijn de suites comfortabel en sfeervoller dan de gemiddelde patientenkamer op een verpleegafdeling. Ook de manier waarop zorg wordt aangeboden is een belangrijke factor. Ouders houden namelijk zoveel mogelijk zelf de regie in handen over wat er tijdens hun verblijf in het ziekenhuis gebeurt. Waar men vroeger voor onderzoek naar andere afdelingen werd gereden, komen zorgverleners nu – zo nodig met medische apparatuur – naar de suite toe. Ook kunnen moeder en kind continu bij elkaar blijven, is de partner dag en nacht welkom en is er veel aandacht voor privacy.

Bron: CWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen