Roze lintje voor Oncologiecentrum Maastricht UMC+

Array

Het Oncologiecentrum van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ heeft een roze lintje ontvangen van de BorstkankerVereniging Nederland voor de manier waarop de zorg voor borstkankerpatienten in het Maastrichtse ziekenhuis is georganiseerd. De roze lintjes zijn een initiatief van de landelijke Monitor Borstkankerzorg die sinds maandag 11 januari jl online is. Deze monitor van de BorstkankerVereniging Nederland (BVN) geeft de patient inzicht in hoe de borstkankerzorg in een bepaald ziekenhuis is georganiseerd, welke ervaringen andere patienten hebben met dat ziekenhuis en in hoeverre dat ziekenhuis voldoet aan de verwachtingen van de BVN (de BVN adviseert gebruikers van de Monitor overigens deze informatie met hun huisarts te bespreken)

Borstkankerpatienten krijgen op basis van hun postcode en criteria die zij belangrijk vinden een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen in de regio. De BVN heeft daartoe achttien criteria opgesteld die belangrijk zijn voor een borstkankerpatient. In de monitor zijn de ziekenhuizen die voldoen aan 15 van de 18 criteria met een lintje gemarkeerd.

Ondersteunend Het lintje is bedoeld als ondersteunend informatie voor borstkankerpatienten. Het betekent, volgens de BVN, niet dat ziekenhuizen die hier niet aan voldoen, geen goede zorg leveren: “de zorg die zij leveren is op onderdelen anders dan de BVN graag ziet”, schrijft de vereniging. Patientenervaringen worden vanaf januari 2010, gaandeweg toegevoegd aan de Monitor; de eerste maanden zijn ze dan ook nog niet zichtbaar in de Monitor.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen