Van Gerven wil opheldering over Leidse kliniek Quress

Array

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil opheldering van minister Klink over de praktijken van de Leidse kliniek Quress, die beweert kankercellen te kunnen bestrijden met radiogolven. “Er is geen wetenschappelijke basis voor die claim,” aldus Van Gerven. “Toch vraagt de kliniek bijna 15.000 euro voor de behandeling.” De SP wil dat de Inspectie voor de Volksgezondheid de beschuldigingen van de artsen onderzoekt

Begin januari publiceerden artsen van het Nederlands Kanker Instituut een artikel over Quress in het blad ‘Medisch Contact’, waarin zij de behandelingen van de kliniek met de zogenaamde Cytotron ‘ongewenste speculatie’ en ‘gevaarlijke kwakzalverij’ noemen. Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) noemt de nieuwe behandeling van kanker door het Quress Cytotron Center in Leiden “kwakzalverij”. Deze uitspraak doet radioloog Jelle Teertstra namens het kankerinstituut vanavond in het RTL4-programma ‘Editie NL’. In een paginagrote advertentie in een landelijk ochtendblad zegt het centrum vandaag dat door middel van een combinatie van magnetische velden en radiogolven de celgroei in tumoren wordt vertraagd of gestopt. Volgens de kliniek resulteert dit “gemiddeld in meer dan een verdubbeling van de verwachte levensduur met een betere kwaliteit van leven, zoals minder pijn en meer eetlust.” Het NKI-AVL gelooft hier niet in. ”Van Gerven wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deze zware beschuldigingen onderzoekt. “Ik wil daarnaast opheldering over de beschuldiging dat Quress haar patienten adviseert te stoppen met de reguliere medicijnen.”

Voor ruim 15.000 euro kunnen terminale kankerpatienten een behandeling bij Quress ondergaan. Van Gerven vindt dat de kliniek financieel voordeel probeert te halen uit de omstandigheden van de patienten. “Dit bedrag wordt niet vergoed. Wanhopige terminale patienten moeten dit dus zelf opbrengen.” De werking van de cytotron wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. De enige onderbouwing is een pseudowetenschappelijk onderzoek uit India, uitgevoerd door de uitvinder van de Cytotron.

http://www.cytotron.com/cytotron.php
Conditions Treateable with Cytotron
Initially The Clinical Studies has been focused on Osteoarthritis and Cancer. As Tissue engineering can be applied to almost every part of the body and treats at the very basic level the potential applications will be possible will be :
* Stimulation of Angiogenic Growth Factor and promoting Coronary and peripheral pro-angiogenesis
* Osteo-arthritis
* Relieving pain, and disability due to trauma
* Carpal tunnel syndrome
* Osteoporosis
* Pain management / Fibromyalgia
* Migraine
* Diabetes, Diabetic neuropathy
* Problem wounds healing
* Tinnitus
* Drug resistant epilepsy

In Nederland mag een arts elke medische handeling uitvoeren, ook als hij daar geen specialistische opleiding voor heeft gevolgd. Van Gerven wil dat hier een einde aan komt: “Bij Quress wordt oncologisch onderzoek gedaan door een oogarts en een basisarts. Dat is onaanvaardbaar bij de behandeling van kanker.”

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen