België bespaart kosten door deel bestelling griepvaccins te annuleren

GlaxoSmithKline (GSK) levert een derde minder vaccins tegen de Mexicaanse griep dan aanvankelijk overeengekomen met de federale regering in Belgie.Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx heeft daarover een akkoord bereikt met het bedrijf. Het akkoord bespaart de overheid een bedrag van 33 miljoen euro. Onkelinx was al een tijd in onderhandeling met GSK om het aantal bestelde Pandemrixvaccins van 12,6 miljoen te verminderen.

De pandemie heeft immers minder hard toegeslagen dan verwacht, waardoor er minder vaccins nodig zijn. De minister bereikte donderdagavond een akkoord met de onderneming GSK. Er zullen bijna een derde minder vaccins geleverd worden dan besteld. Volgens het kabinet van de minister moet de federale overheid daardoor 33 miljoen euro minder uitgeven. Voor de annulatie moet geen verbrekingsvergoeding betaald worden. Volgens GSK staat er geen tegenprestatie tegenover.

Belgie heeft bij aanschaf geopteerd had voor een zogenaamd adjuvansvaccin dat aangepast kan worden. De adjuvansvaccins zijn vijf jaar bruikbaar. Als de vaccins niet hergebruikt zouden worden, zou dat in het slechtste geval een verlies van 9 miljoen euro betekenen. Een deel van de bestelling bij GSK heeft de regering kunnen annuleren zonder compensatie. In ons land zijn 1,5 miljoen risicopatienten ingeent. Er zijn nog 8 miljoen vaccins besteld bij GSK, maar die zijn nog niet geleverd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen