TOP-subsidie NWO voor Leids onderzoek naar papillomavirus

0
263

De onderzoeksgroepen van dr. Sjoerd van der Burg (Klinische Oncologie) en dr. Judith Boer (Humane Genetica) hebben een TOP-subsidie van NWO ontvangen. Hiermee gaan zij gedurende vijf jaar onderzoeken hoe het humaan papillomavirus (HPV) in staat is het afweersysteem te omzeilen en zich langdurig in het lichaam kan nestelen. De subsidie bestaat uit een bedrag van 665.000 euro.

Infecties met humane papillomavirussen komen op grote schaal voor. In de meeste gevallen kan het virus zich lang schuil houden voor het afweersysteem en zodoende een persistente infectie veroorzaken. Een persistente infectie met een van de zogenoemde hoog-risico humane papillomavirussen – waarvan er minimaal vijftien zijn – kan leiden tot het ontstaan van kanker.

Het is onduidelijk hoe het humaan papillomavirus erin slaagt om zich relatief lang verborgen te houden voor het afweersysteem, maar we weten wel dat de door deze virussen geïnfecteerde cellen receptoren hebben die binnendringende virussen kunnen herkennen.

In dit project wordt onderzoek gedaan naar hoe het papillomavirus voorkomt dat het afweersysteem gesignaleerd wordt en of we dit kunnen herstellen. Tevens wordt de invloed van in de bevolking voorkomende genetische variaties in de eiwitten die betrokken zijn bij dit proces bestudeerd.

Dit onderzoek bouwt voort op een eerder project o.l.v. Van der Burg en Boer in het kader van het Center for Medical Systems Biology (CMSB), een genomics consortium waar het LUMC de penvoerder van is.

Bron: LUMC

Vorig artikelMatinee over het twitterende brein
Volgend artikelGezamenlijke voorlichting over … de Bevalling!
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.