Genen betrokken bij implantatie embryo voor het eerst in kaart gebracht

Array

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel zijn erin geslaagd om het moleculaire netwerk in de baarmoederbekleding tijdens de implantatie van een embryo in een natuurlijke cyclus in kaart te brengen. Dat is groot nieuws, want totnogtoe beschikte men enkel over informatie uit biopsieen in een cyclus zonder zwangerschap, en die zegt niets over de kans op latere zwangerschap.
Baarmoederweefsel ondergaat allerlei morfologische veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, en is slechts gedurende een korte periode van de cyclus receptief voor een embryo. Eerder bleek al dat een biopsie van de baarmoederbekleding (endometrium) in een cyclus zonder zwangerschap geen predictieve informatie verschaft over de kans op latere zwangerschap. Nu zijn wetenschappers van het departement Experimentele Pathologie van de Vrije Universiteit Brussel (met ondersteuning van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek- Vlaanderen), samen met onderzoekers van de University of California San Francisco, er echter voor het eerst in geslaagd het moleculaire netwerk tijdens de implantatie van een embryo in een natuurlijke cyclus in kaart te brengen.
Bij de patiente werd een endometriale biopsie afgenomen als voorbereiding op een latere in-vitrofertilisatie. Uit de hormonale bloedwaarden bleek echter dat toevallig op diezelfde dag een spontane implantatie van een embryo had plaatsgevonden. De patiente was zwanger en beviel later van een gezonde baby.
Het endometriumweefsel werd geanalyseerd met microarrays om de verschillende genen die tot expressie komen tijdens de implantatie te bestuderen en te vergelijken met patienten die niet zwanger waren in een natuurlijke cyclus. Uit deze test bleek dat 394 genen verschillend tot expressie komen wanneer men zwangere en niet-zwangere vrouwen vergelijkt. Deze genen behoren tot verschillende netwerken en moleculaire ‘pathways’. De studie toont dan ook aan dat de endometriale genexpressie bij een zwangere vrouw in een natuurlijke cyclus significant verschilt van die bij een niet-zwangere vrouw. In de toekomst zullen deze moleculaire netwerken in het endometrium verder onderzocht worden in natuurlijke en gestimuleerde cycli om tot een groep genen te komen die predictief zijn voor een zwangerschap.
(referentie: Van Vaerenbergh I et al. Fertil Steril. 2010;93:e15)

Bron : VUB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen