Niet-westerse vrouwen steeds later moeder

In 2008 werden niet-westerse vrouwen van de eerste generatie gemiddeld ruim een jaar later moeder dan in 1996. De gemiddelde leeftijd waarop autochtone vrouwen hun eerste kind kregen, steeg in die periode met bijna een half jaar. Verder hadden niet-westerse vrouwen in 2008 gemiddeld minder kinderen dan in 1996; autochtone vrouwen juist meer.

Iraanse vrouwen het laatst moeder
Vrouwen van niet-westerse herkomst worden gemiddeld eerder moeder dan autochtone vrouwen. In 2008 waren niet-westerse vrouwen van de eerste generatie gemiddeld 27,5 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind. Autochtone vrouwen werden met gemiddeld 29,6 jaar moeder.

Van de vrouwen uit de grootste niet-westerse herkomstgroepen werden Iraanse vrouwen het laatst moeder. Zij waren in 2008 gemiddeld 31,3 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind.

Gemiddeld kindertal niet-westerse vrouwen gedaald
In de periode 1996-2008 is het gemiddelde kindertal van vrouwen in Nederland toegenomen van 1,53 naar 1,77. Deze stijging is veroorzaakt doordat autochtone vrouwen gemiddeld meer kinderen kregen. Het kindertal van niet-westerse vrouwen van de eerste generatie daalde juist.

Gerekend over de vier grootste niet-westerse herkomstgroepen daalde het kindertal vooral onder Turkse vrouwen. In 2008 kregen zij gemiddeld nog geen 2 kinderen, tegen 2,5 in 1996.

Het kindertal van vrouwen uit herkomstgroepen met voornamelijk asielzoekers loopt sterk uiteen. In 2008 was dat met 3,2 het hoogst voor Somalische vrouwen. Iraanse vrouwen kregen met gemiddeld 1,1 de minste kinderen. Hun uitzonderlijk lage kindertal hangt deels samen met het hoge opleidingsniveau.

Eén op de zes kinderen van niet-westerse herkomst
Van de 185 duizend kinderen die in 2008 zijn geboren, was 1 op de 6 van niet-westerse herkomst. Onder deze ruim 31 duizend kinderen vormden Marokkaanse kinderen met bijna 8 duizend de grootste groep.

Han Nicolaas en Elma Wobma

Bron: CBS StatLine, Geboorte; herkomstgroepering en leeftijd moeder

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen