Scholieren minder ziek: zij hebben mazzel

Aanzienlijk minder ziektedagen en minder schoolverlaters, dat zijn de resultaten van het project M@ZL. Dat woord staat voor Medische Advisering Zieke Leerling op het voortgezet onderwijs,  Dit project van de GGD West Brabant heeft als doel meer grip te krijgen op ziekteverzuim onder leerlingen. Het project liep in het schooljaar 2007-2008 op het Tessenderlandtcollege in Breda.

De aanpak onderscheidt zich vooral door de intensieve  samenwerking tussen de gemeentelijke afdeling leerplichtzaken, de leerlingbegeleider van de school en de jeugdarts van de GGD. Zij hebben de methodiek gezamenlijk ontwikkeld en hebben bindende afspraken gemaakt over de uitvoering.

Ziekteverzuim bij scholieren is een belangrijk signaal voor psychosociale problematiek thuis: bij 60% van de verzuimers leiden niet-lichamelijke gezondheidsproblemen tot ziekteverzuim. Slechts bij 13% van de verzuimers is er sprake van een langdurig gezondheidsprobleem en is het verzuim legitiem.

Na de start van het project verzuimde 63% van de leerlingen niet meer wegens problemen thuis. Dankzij M@ZL zijn negen van de tien jongeren die de school ongediplomeerd verlieten, een andere vorm van onderwijs gaan volgen. De evaluatie vond plaats in 2007-2008. In 2008-2009 werden 1,13 ziektedagen per leerling per schooljaar (een afname van 0,6%) minder geregistreerd dan in 2006-2007. De GGD West-Brabant won eind december de JGZ Innovatieprijs 2009 met dit project. Tot zover dit bericht.

Op dinsdag 16 maart 2010 vindt op Hugo de Groot College te Rotterdam het congres Recente ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en op middelbaar beroepsonderwijs (ROC’s) plaats. Het Julius Centrum organiseert dit congres met onder meer de GGD Rotterdam-Rijnmond, de GGD West Brabant, het Trimbos instituut en het NIGZ.

Medewerkers van al deze instellingen en docenten uit het middelbaar onderwijs presenteren tal van projecten. Zo ook Yvonne Vanneste van de GGD West-Brabant. Zij presenteert het project M@zl en legt uit hoe andere GGD’en, middelbare scholen en ROC’s ook het ziekteverzuim onder scholieren en studenten kunnen verlagen. Wilt u ook naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure, overzie alle boeiende plenaire inleidingen, snuffel in de zeventien workshops en meld u aan. Wilt u nu al meer weten over het project M@zl? Klik dan hier.