Nieuwe kwaliteitsindicatoren voor betere palliatieve zorg

Array

Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en uiteindelijk aan hun ziekte zullen overlijden. Deze zorg wordt onder meer gegeven door de thuiszorg, huisartsen, ziekenhuizen of verpleeg- of verzorgingshuizen en binnen specifieke palliatieve terminale zorgvoorzieningen. Door de uiteenlopende en vaak complexe zorgbehoefte is palliatieve zorg in principe multidisciplinair, waarbij professionals en vrijwilligers vaak samenwerken. Behalve voor lichamelijke zorg is in de palliatieve fase ook aandacht nodig voor psychosociale en spirituele behoeften en problemen, en de begeleiding van naasten.

Kwaliteitsindicatoren worden vaak uitgedrukt in een getal of percentage en geven indicaties van de kwaliteit van zorg en van eventuele verbeterpunten. Voorbeelden van indicatoren zijn het percentage patienten met matige of ernstige pijn en de mate waarin patienten positief zijn over de deskundigheid van hun zorgverleners.

Met subsidie van ZonMw ontwikkelde het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), in samenwerking met EMGO+ en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, een indicatorenset om de kwaliteit van de palliatieve zorg inzichtelijk te maken.
Er is nu een set van 33 indicatoren voorhanden voor de kwaliteit van de zorg aan patienten en 10 indicatoren voor de kwaliteit van de begeleiding van naasten. De haalbaarheid en bruikbaarheid van de indicatorenset is bij patienten en nabestaanden getest en over het algemeen goed bevonden.

In een tweede project is ook een CQ-index (Consumer Quality Index) voor de palliatieve zorg ontwikkeld. Met dit meetinstrument is het mogelijk de kwaliteit van palliatieve zorg vanuit het perspectief van zowel patienten als nabestaanden te meten. Deze CQ-index palliatieve zorg is in de nieuwe kwaliteitsindicatoren geïntegreerd

Er is een praktische handleiding voor het werken met de indicatorenset. Zorgaanbieders kunnen die gebruiken om de interne kwaliteit van de palliatieve zorg te verbeteren. Daarnaast zijn twee uitgebreide onderzoeksrapporten beschikbaar.

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen