Berg medisch afval kan fors worden teruggedrongen

Array

Eerste European Medical Waste Conference: verwerken medisch afval kan beter, door recycling, voorlichting en internationale samenwerking
De hoeveelheid medisch afval die in Europa wordt geproduceerd kan fors worden teruggedrongen door betere scheiding van afval, recycling en voorlichting van medisch personeel. Ook het uitwisselen van kennis op internationaal niveau kan hieraan bijdragen. Dat is een van de uitkomsten van de eerste European Medical Waste Conference, die op 2 en 3 februari werd gehouden in Amsterdam.

145 deelnemers uit 18 verschillende landen kwamen bijeen om ideeen uit te wisselen voor het verwerken van medisch afval. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen produceren samen jaarlijks tonnen medisch afval. Materiaal dat potentieel besmet is, zoals verband, naalden en anatomische resten, wordt ontsmet en/of verbrand. Tot voor kort was er weinig afstemming tussen verschillende Europese landen over het verpakken, vervoeren en uiteindelijk verwerken van medisch afval. Sprekers van onder meer de World Health Organisation, National Health Service uit Engeland en Waste Not Want Not (VS) belichtten een onderdeel van het verwerken van medisch afval. Tijdens de exhibitie werden nieuwe technieken gepresenteerd.

Uit discussies bleek dat er nog veel winst te behalen valt in het terugdringen van de medisch-afvalberg: alleen Nederland produceert al 10.000 ton medisch afval per jaar. Een deel van dit afval wordt onterecht aangemerkt potentieel besmet, waardoor zorginstellingen veel onnodige kosten maken en CO2-uitstoot veroorzaken. De deelnemers concludeerden onder meer dat een betere voorlichting van medisch personeel ervoor kan zorgen dat afval beter wordt gescheiden.

Ook komen nog te veel werkzame stoffen uit medicijnen in het afvalwater terecht. Dat heeft grofweg twee oorzaken: patienten die meer medicatie voorgeschreven krijgen dan hun lichaam kan opnemen scheiden werkzame stoffen af via hun urine, maar ook worden medicijnen door patienten nogal eens rechtstreeks weggespoeld. Een betere voorlichting helpt ook hier om de vervuiling van het rioolwater door medisch afval terug te dringen.

Tijdens de conferentie werd ook gediscussieerd over de ‘best practice’. Er bestaan, grofweg, twee methodes voor het verwerken van medisch afval: decontaminatie en verbranding. De meeste experts en deelnemers waren het erover eens dat deze twee methodes het beste naast elkaar kunnen blijven bestaan. Potentieel besmet afval wordt vaak onder extreem hoge temperatuur verbrand, voor overig afval volstaat vaak ontsmetten en vervolgens ‘gewoon’ verbranden.

Jaime Essed, voorzitter van het programmacommittee EMWC: “We zijn erg verheugd met het enthousiasme van de deelnemers en de uitkomsten van het evenement. De uitwisseling van ideeen heeft ervoor gezorgd dat landen hun eigen praktijken nog eens onder de loep nemen. Vaak wordt van oudsher gewerkt met verbranding, maar kan met steriliseren veel geld en CO2-uitstoot worden bespaard. Ook een betere educatie van medisch personeel kan ervoor zorgen dat de berg medisch afval veel kleiner wordt, door afval nog beter te scheiden en recyclen. Aan het enthousiasme van de deelnemers te zien, voldeed de EMWC aan een grote behoefte om nog veel meer kennis uit te wisselen.”

De organisatie wil dan ook een vervolg op de eerste EMWC gaan houden. Daarnaast lanceert Medwaste Institute, de organisatie van de conferentie, binnenkort een online platform voor het uitwisselen van kennis en ideeen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen