Griep en verkoudheid slaan vaak na de carnaval toe

Array

De Carnaval doet sommige mensen de das om. Griep en verkoudheid slaan weer toe. Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen een verkoudheid of griep op. De virussen die griep- en verkoudheid veroorzaken zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en slecht wordt geventileerd, zoals in een trein, bus of kroeg. Maar ook op school of een kinderdagverblijf. Virussen worden ook overgedragen via handen of voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed.

Verschil griep en verkoudheid
Griep begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend voor griep is de koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39°C of hoger. Ook kunt u klachten krijgen als keelpijn en droge hoest. Verkoudheid begínt vaak met keelpijn, gevolgd door hoofdpijn en een loopneus. Koorts komt vrijwel alleen voor bij verkouden kinderen. Volledig herstel van een verkoudheid of griep duurt één tot drie weken. Bij kinderen kan het wat langer duren.

Tips om klachten te verlichten
U kunt een aantal dingen doen om klachten bij griep en verkoudheid te verminderen. Neem bijvoorbeeld rust als u zich ziek voelt en voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts heeft. Drink voldoende en onderdruk uw hoest niet. Hoesten houdt de luchtwegen schoon. Ook is het beter om uw neus op te halen dan te snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en dat verkleint de kans op ontstekingen. Als u snuit, snuit dan de neusgaten één voor één. Verder is het beter om sigarettenrook te vermijden. Bij griep en verkoudheid zijn de slijmvliezen van de luchtwegen ontstoken. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing.

Griep voorkomen
Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiene kan verspreiding en besmetting voorkomen. Houd uw hand of een zakdoek voor uw mond als u hoest of niest. Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na één keer gebruik weg. Was vaak uw handen, óók na hoesten, niezen of snuiten. Zorg bovendien voor ventilatie in huis en maak bepaalde voorwerpen, zoals deurknoppen en speelgoed, regelmatig schoon.

Met vragen over griep en verkoudheid kunt u terecht bij uw GGD, huisarts, apotheek of drogist.

Bron: GGD Hart van Brabant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen