Tilburgse spoedzorg valt uiteen of toch niet?

Array

In Tilburg functioneren twee ziekenhuizen: het Elisabeth Ziekenhuis (EZ) in het zuiden en het Tweesteden Ziekenhuis in het noorden van de stad. Beide hebben een huisartsenpost (HAP) op hun terrein. De HAP op het EZ terrein wil weg. Men wil naar het centrum van de stad Tilburg. De huisartsen ergeren zich (Schrijvers: ‘al dan niet terecht, daar oordeel ik niet over’) aan het gedrag en besluiten van leiding en professionals van het EZ.

Deze opmerkingen kreeg prof.dr. Guus Schrijvers te horen van betrokkenen na afloop van een gastcollege op woensdag 10 februari te Roosendaal (zie ook  bovenstaand bericht over dit onderwerp). In de studeerkamer ligt een goedkope doelmatige oplossing voor de hand.

1. Beide ziekenhuizen behouden een huisartsenpost ’s avonds en in het weekeinde.
2. ’s Nachts gaat een van beide posten dicht.
3. De telefonische triage voor de huisartsenposten gebeurt voor beide gezamenlijk bij een van beide posten
4. De aansturing van de visite-auto’s van de huisartsen gebeurt vanuit één van beide posten.

Goede initiatieven zoals in Roosendaal (zie bericht hierboven), Eindhoven en Geldrop, leren dat samenwerking in de spoedzorg ook anders kan dan in Tilburg. Inmiddels is een groep artsen van beide ziekenhuizen en huisartsenposten informeel bezig de impasse te doorbreken. De passie voor Public Health en het gezonde verstand overwinnen hopelijk de onderlinge irritaties en concurrentie. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 17 september vindt in Utrecht het tiende nationale congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg plaats. Dan is er ook aandacht voor mislukte samenwerking. Want door schade en schande wordt men wijs. Het Julius Centrum zoekt sprekers die een workshop willen geven over hun recente innovatie, onderzoek of beleidsnota. Wilt u dat doen? Stuur dan een mail naar congres organisator Clarine Sies op [email protected] Wit u meer weten over goede en slechte samenwerking in de spoedzorg? Op de website www.acutezorg.nl treft u veel informatie aan over spoedzorg in Nederland waaronder een complete digitale spoedzorgbibliotheek met circa 2000 documenten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen