Vier grote volksgezondheidsvraagstukken spelen in de toekomst

Nieuwe infectieziekten, Ongezonde leefstijlen, Opvang voor wie het maatschappelijk niet redt en Toenemende aantal chronische zieken, dat zijn de vier grote volksgezondheidsvraagstukken voor de nabije en verdere toekomst. Deze vier gaan meer en meer een rol spelen bij beleidsmakers bij zorgaanbieders, koepelorganisaties, overheidsinstanties, GGD’en en patientenorganisaties.

Deze uitspraak deed prof.dr. Guus Schrijvers tijdens een openingspeech op het congres van de Koepel van Artsen Maatschappij en Gezondheid (KAMG). Dat vond plaats op 28 januari ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het beroep van Sociaal Geneeskundige. Hij plaatste de grote vier van de volksgezondheid in het kader van toenemende toepassing van ICT en van toenemende schaarste aan personeel. Vele inleidingen van het KAMG congres over die vier vraagstukken treft u aan op de website www.kamg.nl . Die van Schrijvers treft u aan onder de titel De successen van de Sociale Geneeskunde. De andere voordrachten zijn concreter, niet alleen signalerend maar ook oplossingsgericht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen