Minister machteloos tegen Duitse stamceltherapie

Array

Buitenlandse artsen die Nederlandse patienten werven voor stamceltherapie kunnen nauwelijks worden aangepakt. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Het Duitse bedrijf XCell-Center onder leiding van neurochirurg Nils Haberland biedt op een Nederlandstalige website stamceltherapie aan voor aandoeningen als parkinson, diabetes en dwarslaesie. De behandelingen worden uitgevoerd in een kliniek nabij Keulen. Stamceltherapie is in Nederland sinds 2007 verboden, met uitzondering van enkele klinische experimenten.

De Kamerleden Gill’ard (PvdA) en Zijlstra (VVD) stelden de minister van Volksgezondheid vragen over het aanbod van XCell. Daaruit blijkt dat er weinig mogelijkheden zijn om op te treden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan niets uitrichten omdat de wettelijke mogelijkheden zich beperken tot het Nederlandse grondgebied. Een optreden van de Europese Unie is niet mogelijk omdat de kwestie behoort tot de nationale bevoegdheden. De minister gaat wel na of overleg met de Duitse autoriteiten soelaas biedt. Onduidelijk is nog of de Inspectie voor de Gezondheidszorg de activiteiten van XCell onderzoekt.

Robert Crommentuyn

bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen