Onderzoek naar nieuwe behandeling diabetes type 1

Array

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe behandeling ontdekt om recent vastgestelde patienten met diabetes type 1 te behandelen en mogelijk de aandoening bij kinderen te helpen voorkomen.

Een korte behandeling gedurende 6 maanden met een CD3-antistof zou de ziekte in een vroeg stadium doeltreffend behandelen. Vooral bij de jongere patienten bleek het middel voor een betere glucosecontrole te zorgen en een lagere insulinebehoefte. De behandeling bevindt zich nog in de onderzoeksfase, maar de eerste resultaten zien er hoopvol uit voor de toekomst.

De onderzoekers volgden vier jaar lang een groep patienten met diabetes type 1(12 tot 39 jaar), die kort na hun diagnose gedurende zes dagen een antistof (ChAglyCD3) kregen toegediend. Na achttien maanden bleek dat de behandeling met het CD3-antilichaam de verdere vernietiging van insulineproducerende bètacellen tegenging, en dus ook verder verlies van de eigen insulineproductie. Het beschermende effect kan vier jaar aanhouden, vooral bij de jongere patienten (jonger dan 26). Deze groep moest niet alleen minder insuline spuiten, maar behield ook een betere glucosecontrole dan leeftijdsgenoten behandeld met een niet-actieve controlestof.

De vaststelling dat het CD3-antilichaam het ziekteproces sterker onderdrukt bij jongere patienten, wordt toegeschreven aan het feit dat zij bij diagnose een acutere fase van de aandoening doormaken dan oudere patienten. Aangezien de vernietiging van bètacellen grotendeels gebeurt nog voor de diabetes type 1 zich klinisch manifesteert, zou de nieuwe therapie het ontstaan van de aandoening zelfs mogelijk kunnen helpen voorkomen.

Bron: www.gezondheid.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen