Onderzoek naar nieuwe behandeling diabetes type 1

0
185

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe behandeling ontdekt om recent vastgestelde patienten met diabetes type 1 te behandelen en mogelijk de aandoening bij kinderen te helpen voorkomen.

Een korte behandeling gedurende 6 maanden met een CD3-antistof zou de ziekte in een vroeg stadium doeltreffend behandelen. Vooral bij de jongere patienten bleek het middel voor een betere glucosecontrole te zorgen en een lagere insulinebehoefte. De behandeling bevindt zich nog in de onderzoeksfase, maar de eerste resultaten zien er hoopvol uit voor de toekomst.

De onderzoekers volgden vier jaar lang een groep patienten met diabetes type 1(12 tot 39 jaar), die kort na hun diagnose gedurende zes dagen een antistof (ChAglyCD3) kregen toegediend. Na achttien maanden bleek dat de behandeling met het CD3-antilichaam de verdere vernietiging van insulineproducerende bètacellen tegenging, en dus ook verder verlies van de eigen insulineproductie. Het beschermende effect kan vier jaar aanhouden, vooral bij de jongere patienten (jonger dan 26). Deze groep moest niet alleen minder insuline spuiten, maar behield ook een betere glucosecontrole dan leeftijdsgenoten behandeld met een niet-actieve controlestof.

De vaststelling dat het CD3-antilichaam het ziekteproces sterker onderdrukt bij jongere patienten, wordt toegeschreven aan het feit dat zij bij diagnose een acutere fase van de aandoening doormaken dan oudere patienten. Aangezien de vernietiging van bètacellen grotendeels gebeurt nog voor de diabetes type 1 zich klinisch manifesteert, zou de nieuwe therapie het ontstaan van de aandoening zelfs mogelijk kunnen helpen voorkomen.

Bron: www.gezondheid.be