Overgangsklachten vergroten kans op hart- en vaatziekten

Vrouwen in de overgang met klachten zoals opvliegers en nachtzweten hebben meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan vrouwen die daar geen last van hebben. Gerrie-Cor Gast toont dat aan in haar proefschrift. Ze laat ook zien dat het risico mogelijk te verlagen valt door hormoontherapie: vrouwen krijgen daarbij vervangende vrouwelijke hormonen toegediend. Gast analyseerde hiervoor de gegevens van bijna 11.000 vrouwen in de leeftijd van 46 tot 64 jaar die deelnamen aan de Nederlandse ‘EPOS’ of Zweedse ‘WHILA’ studie. Vrouwen in de overgang stoppen met menstrueren en maken geen vrouwelijke hormonen meer.

Over hormoontherapie en het risico op hart- en vaatziekten bestaat veel wetenschappelijke discussie. Uit trials met hormoontherapie blijkt dat de therapie niet beschermt of het risico op ziekte zelfs verhoogt. Ander type onderzoek laat juist zien dat hormoontherapie wel beschermt tegen hart- en vaatziekten.

25-03-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Gerrie-Cor Gast, Geneeskunde
Proefschrift: Menstrual cycles, vasomotor symptoms, hormone therapy and risk of cardiovascular disease
Promotor 1: Prof. dr. Y.T. van der Schouw
Promotor 2: Prof. dr. D.E. Grobbee
Promotor 3: Prof. dr. G.N. Samsioe

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen