Symposium over de goede praktijken op het gebied van de preventie van chronische lage rugpijn

Array

Donderdag 4 maart organiseert het Fonds voor de beroepsziekten een belangrijk symposium waarop 350 Belgische en buitenlandse specialisten zullen samenkomen. Dit colloqium zal handelen over de maatregelen die moeten worden genomen in het kader van de preventie betreffende chronische lage rugpijn. Dit symposium vindt plaats in de Pachecozaal van de Finance Tower, Pachecolaan 13 te 1000 Brussel vanaf 9 uur.

De afgelopen twintig jaar hebben de wetenschappelijke studies aangetoond dat wanneer een patient met rugpijn dreigt terecht te komen in het proces van chronische lage rugpijn, dit niet noodlottig hoeft te zijn. Het risico om deze chronische fase te bereiken vermindert immers sterk, dankzij bepaalde interventies. Van zodra de pijn optreedt, weten de artsen nu dat zij de patient moeten aanraden zijn fysieke activiteiten zo mogelijk voort te zetten en indien de pijn aanhoudt, de patient een multidisciplinaire revalidatie van de wervelzuil voorstellen, vertelt ons Professor Philippe Mairiaux, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het FBZ. Anderzijds kan een ergonomische tussenkomst in het arbeidsmilieu in een groot aantal gevallen een werkhervatting bevorderen, wat op zich een bescherming vormt tegen de evolutie naar chronische lage rugpijn.

Met die wetenschap heeft het Fonds voor de beroepsziekten op 1 maart 2005, met de steun van de regering en van de sociale partners, een pilootproject voor secundaire preventie van de lage rugpijn opgestart, ook “rugproject” genaamd. Vijf jaar later heeft dit programma een stabiel karakter verworven en het wordt voortaan aangeboden aan alle werknemers die via hun werk worden blootgesteld aan een dorso-lumbaal risico. Het symposium van 4 maart 2010 heeft als doel de stand van zaken op te maken betreffende dit initiatief met de medewerking van befaamde Belgische en buitenlandse sprekers (Zweden, Frankrijk, Nederland).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen