Minister LNV pakt niet door om resistentie van antibiotica tegen te gaan.

Array

Dierenartsen mogen medicijnen blijven verkopen. Dat schrijft minister Verburg in een brief aan de Tweede Kamer. Na berichten over problemen met overmatig antibioticagebruik in de veehouderij stelde Verburg een onderzoek in. Als artsen niet meer aan medicijnen mogen verdienen, leidt dat volgens de minister tot bureaucratische rompslomp. Wel vindt ze dat het antibioticagebruik in 2011 met 20% moet zijn gedaald. Als dierenartsen te vaak antibiotica geven, bestaat het gevaar dat bacterien resistent worden. Daardoor lopen mensen het risico dat ziektes niet meer kunnen worden behandeld. De toenemende resistentie bewijst volgens het RIVM dat vee meer antibiotica krijgt toegediend. Dat is niet alleen schadelijk voor de dieren, maar ook voor mensen. Voor zover bekend levert het eten van besmet vlees geen besmettingsgevaar op, maar de ziekte is wel overdraagbaar op de mens. De bacterie kan alleen voor mensen met een zwakke gezondheid gevaarlijk zijn.
Juist de combinatie van voorschrijven en verkoop zou moeten stoppen. Antibiotica-resistentie in de voedselketen is een een risico voor de volksgezondheid, van het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij in Nederland.

In Denemarken is preventief antibioticagebruik niet meer toegestaan. In Denemarken is inderdaad het antibioticagebruik omlaag gegaan, nadat dierenartsen hun apothekersfunctie waren kwijtgeraakt. Dat leidde in het begin tot meer sterfte bij biggen omdat de boeren nog niet gewend waren aan andere methoden. Het strenge Deense beleid heeft bijvoorbeeld zo goed als alle salmonellabesmettingen uit Deense voedselproducten effectief bestreden. Het verkoopverbod werd gekoppeld aan een heel pakket van andere maatregelen, zoals strengere controles en sancties.

Volgens Verburg heeft een verbod op de verkoop van antibiotica voor dierenartsen in een aantal Scandinavische landen tot een aanzienlijke vermindering van het medicijngebruik geleid.

Maar minister Verburg houdt toch vast aan een halfslachting beleid. In 2011 moet het antibioticagebruik in de veehouderij met 20% zijn teruggedrongen ten opzichte van 2009. Minister Verburg had adviesbureau Berenschot afgelopen najaar opdracht gegeven te onderzoeken wat de effecten zijn van het ontkoppelen van het voorschrijven en verkopen van diergeneesmiddelen door dierenartsen. Volgens Berenschot is deze zogenoemde ontkoppeling niet doelmatig. Ontkoppeling van voorschrijven en verkoop zal de positie van de dierenarts ten opzichte van de veehouder niet principieel veranderen: dierenartsen blijven afhankelijk van de opdrachtnemer- opdrachtgeverrelatie en het gaat gepaard met het invoeren van veel regels en betekent daarmee een forse toename van administratieve lasten, toezicht en handhaving. Verder blijkt uit het Berenschotrapport dat 5% van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk is voor 80% van het antibioticagebruik.

De KNMvD wil een zogeheten Veterinaire Diergeneesmiddelen Autoriteit (VDA) oprichten, een database waarin het voorschrijfgedrag van elke dierenarts wordt geregistreerd. Op die manier ontstaat er een transparant systeem dat tevens een benchmark vormt van het medicijngebruik. Verder gaat de KNMvD normen opstellen voor het voorschrijven van diergeneesmiddelen en zij streeft naar een eigen sanctioneringsysteem daarvoor.

Minister Verburg besluit dus om niet tot ontkoppeling over te gaan en laat, net als bij de Q-koorts, wederom de financiele argumenten zwaarder wegen dan de volksgezondheid .

Het Berenschotrapport is gisteren met een begeleidende brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen