Rapport Berenschot:Verbod verkoop antibiotica veeartsen heeft onvoldoende effect

Array

Onderzoeksbureau Berenschot heeft in opdracht van het ministerie van LNV onderzocht of het antibioticumgebruik in de dierhouderij omlaag zal gaan als de dierenarts die diergeneesmiddelen voorschrijft, deze niet zelf mag leveren. De dierenartsen zijn tevreden met de conclusies van het onderzoek. Het rapport ondersteunt de visie van de dierenartsen dat een dergelijk verbod onvoldoende effect zal hebben en dat andere maatregelen noodzakelijk zullen zijn.

Ook ondersteunt het rapport het plan van de KNMvD, de koepel van dierenartsen, voor een Veterinaire Diergeneesmiddelen Autoriteit (VDA) die als onafhankelijk toezichthouder de gegevens over antibioticagebruik in Nederland analyseert, beoordeelt en die in het uiterste geval straffen kan opleggen.
Voorzitter prof. dr. Ludo Hellebrekers van de KNMvD: “Het gaat om registratie en toezicht en dat is de kern van het reeds in gang gezette plan van aanpak van de KNMvD. Ons plan komt uit de bus als een kansrijke oplossingsrichting, zeker als je bedenkt dat het merendeel van praktijken die de intensieve veehouderijsector begeleiden al het traject is ingegaan om diergeneesmiddelenstromen centraal te registreren.”

De dierenartsen zijn ervan overtuigd dat het gebruik van antibiotica verminderd dient te worden om zo antibioticaresistentie tegen te gaan. Doordat bacterien resistent worden tegen antibiotica dreigen er grote risico’s voor de gezondheid van mensen en dieren. De inzet van antibiotica moet daarom zorgvuldig, selectief en correct gebeuren en de dierenartsen nemen hierin hun verantwoordelijkheid.

Een relatief klein deel van de dierenartsen is verantwoordelijk voor een groot deel van het antibioticumgebruik. Berenschot betwijfelt dan ook of een verbod voor alle dierenartsen zou moeten gelden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen