Zorgnet Vlaanderen gaat chronische registritis te lijf

Chronische registritis is een hardnekkige aandoening die vooral overheden lijkt te treffen. De ziekte uit zich in het ongecontroleerd opleggen van tal van registraties, die vaak dubbel gebeuren, ongebruikt blijven of nergens toe leiden. Grote slachtoffers zijn de meer dan 800 medewerkers uit de zorgsector die dagdagelijks allerlei gegevens moeten registreren. Zorgnet Vlaanderen biedt een krachtige therapie.

Voor het zorgpersoneel brengt de registritis heel wat extra stress met zich mee. Ze moeten hun kostbare tijd verdelen tussen zorg voor de patient en het registreren van een heleboel gegevens. Frustrerend als blijkt dat het beleid daar niets mee doet. Zorgpersoneel dat even nood heeft aan een uitlaatklep, kan zijn mening ventileren op het nieuwe forum van Zorgnet Vlaanderen www.chareg.be.

Een ander pijnpunt van de chronische registritis is het hoge kostenplaatje voor extra personeel, opleiding, bijkomende software, … om aan de registratieverplichtingen te kunnen voldoen. Daarbij wordt onvoldoende terugbetaling voorzien

Behandeling?
Zorgnet Vlaanderen wil deze chronische registritis bestrijden. De behandeling? Het Charter voor een kwaliteitsvolle registratie gegevens uit de zorgsector. Dat formuleert een reeks aanbevelingen voor de overheid:

1. Biedt een algemene registratie wel voldoende meerwaarde? Zijn bijvoorbeeld  doelgerichte enquêtes bij een representatief staal van zorginstellingen niet effectiever?
2. Verifieer het nut van de al bestaande registraties. Kunnen ze niet eenvoudiger?
3. Vermijd dubbele registraties.
4. Bezorg zorgteams feedback over de registraties die ze doorsturen. Zo kunnen ze de teruggekoppelde gegevens nuttig inzetten voor de evaluatie en bijsturing van allerlei processen en activiteiten.
5. Als het dan toch niet anders kan: wees consequent, vergoed de kosten correct en betaal tijdig.

Zorgnet Vlaanderen is ervan overtuigd dat dit charter een concrete en positieve bijdrage levert om de overtollige administratielast te reduceren. De zorgsector wil zich er immers toe verbinden vol overtuiging deel te nemen aan zinvolle registraties. Een wederzijdse engagement tot kwaliteitsvol registreren kan de zorg alleen maar ten goede komen.

Bekijk het beeldverslag over registraties op www.zorgnetvlaanderen.be.

Het volledige charter voor een kwaliteitsvolle registratie van gegevens uit de zorgsector kunt u downloaden op de website van Zorgnet Vlaanderen (rubriek: publicaties).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen