RIVM bezorgd over resistente bacteriën

Array

Bij steeds meer mensen hebben antibiotica niet het gewenste resultaat, omdat ze zijn besmet met een bacterie die resistent is tegen antibiotica. Dat komt omdat ze zijn besmet met het ESBL-bacterie die resistent blijkt tegen antibiotica. De ESBL-bacterie, dat staat voor Extended Spectrum Beta-lactamase, is een verzamelnaam voor een groep door bacterien aangemaakte enzymen die antibiotica onwerkzaam maken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wetenschappers vinden het ‘verontrustend’ en hebben een brandbrief ‘Volksgezondheidsbelang ESBL’ aan de ministers van Volksgezondheid en Landbouw “verontrustend”. Dat meldt de NOS zaterdag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen en heeft over het probleem een brief gestuurd naar de bewindslieden van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw. Bekend is de ziekenhuisbacterie MRSA, die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Maar daarnaast bestaan ook zogeheten ESBL-vormende bacterien. Deze groep maakt enzymen aan die de werking van bepaalde antibiotica kunnen tegengaan. De ESBL-vormende bacterien komen behalve bij mensen ook veel voor bij kippen. Kippen krijgen ook antibiotica. Onderzocht wordt of mensen in toenemende mate niet goed reageren op antibiotica omdat ze kip eten. Omdat kippen antibiotica krijgen toegediend tegen ESBL, is het goed mogelijk dat de mens, die de kip consumeert, in toenemende mate niet meer goed reageert op antibiotica.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen