Philips introduceert alarmeringssysteem voor ouderen met SMART valdetectie

Array

Philips Lifeline met AutoAlert kan met grote nauwkeurigheid en minder kans op een vals alarm een val detecteren en automatisch een hulpoproep verzenden.
Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag Lifeline met AutoAlert geïntroduceerd, een geavanceerd medisch alarmeringssysteem. Bij deze geïntegreerde oplossing is het toonaangevende medische alarmeringssysteem van Philips uitgebreid met de mogelijkheid automatisch een val te detecteren. Lifeline met AutoAlert beschikt als enige over een hulpknop in de vorm van een hanger die automatisch een hulpoproep kan verzenden wanneer een val is gedetecteerd en een oudere niet in staat is zelf op de hulpknop te drukken. Uit een intern laboratoriumonderzoek, waarbij verschillende manieren werden nagebootst waarop ouderen ten val kunnen komen, bleek dat Lifeline met AutoAlert een val detecteerde met een nauwkeurigheid van 95%. Bovendien is het aantal valse alarmeringen zeer laag. Philips brengt het nieuwe systeem vooralsnog enkel in Noord-Amerika op de markt.


Ouderen leven langer en blijven het liefst thuis wonen. Het komt echter steeds vaker voor dat ze ten val komen waardoor het zelfstandig wonen problematisch wordt. Elk jaar maakt één op de drie 65-plussers in de Verenigde Staten een val.1 Dit betekent dat er in 2010 13,3 miljoen ouderen zullen vallen, oftewel gemiddeld één persoon per 2,3 seconden.2

Onder ouderen is een val de hoofdoorzaak van niet-fatale verwondingen en ziekenhuisopnames, evenals van aan letsel gerelateerd overlijden.3 Bijna 50% van de ouderen die zijn gevallen kunnen zonder hulp niet meer overeind komen.4 Wanneer ze langere tijd op de grond blijven liggen, kunnen er verschillende complicaties optreden zoals drukzweren, spiernecrose wat tot nierfalen kan leiden, uitdroging, onderkoeling, longontsteking en zelfs overlijden. De zorg en behandeling van deze mogelijk te voorkomen complicaties kosten de gezondheidszorg veel geld en hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven van ouderen.

Lifeline met AutoAlert is ontwikkeld om het risico dat ouderen lange tijd hulpeloos blijven liggen te verkleinen. Als een slachtoffer van een val sneller wordt geholpen, kunnen emotionele nood en de mogelijke kosten voor langdurige behandeling, rehabilitatie en begeleid wonen worden beperkt. Met AutoAlert kunnen gebruikers snel hulp krijgen als ze zijn gevallen, zelfs als ze de hulpknop zelf niet kunnen indrukken. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat ze bewusteloos raken, zich niet meer kunnen bewegen, vergeten op de hulpknop te drukken of er niet op willen drukken omdat ze denken dat ze de situatie zelf de baas kunnen. Bovendien vergroot het alarmeringssysteem in belangrijke mate het zelfvertrouwen en de gemoedsrust van de 22 miljoen ouderen die bang zijn om te vallen.5

“Een val en het letsel dat daarmee gepaard kan gaan, vormt de grootste bedreiging voor de gezondheid van ouderen”, aldus Walter van Kuijen, senior vice president en algemeen directeur van de divisie Home Monitoring van Philips Healthcare. “Voor niet meer dan de kosten van een kop koffie per dag kan Lifeline met AutoAlert ouderen helpen zelfstandig te blijven wonen en daarnaast is het systeem bevorderlijk voor de gemoedsrust van hun zorgverleners.”

Bevereley Stoakley is werkzaam in het Peninsula Medical Center, een van de locaties waar bètatests met de AutoAlert-functie zijn gedaan, en heeft al goede ervaringen met het systeem: “Lifeline met AutoAlert heeft het leven gered van een van mijn klanten toen ze niet in staat was zelf de hulpknop in te drukken nadat ze was gevallen. Door snel in te grijpen kon worden voorkomen dat de verzwakte hartslag van mevrouw helemaal wegviel en dat er medische complicaties optraden als gevolg van het lange liggen. Twee dagen later kon ze weer naar huis.”

Bezoek voor meer informatie over Lifeline met AutoAlert http://www.lifelinesys.com/autoalert.

Referenties
1 CDC, National Center for Injury Prevention and Control, Fact Sheet on Falls. http://www.cdc.gov/HomeandRecreationalSafety/Falls/adultfalls.html. Original Study as noted in CDC report: Hausdorff JM, Rios DA, Edelber HK. Gait variability and fall risk in community–living older adults: a 1–year prospective study. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2001;82(8):1050–6.
2 U.S. Consensus Bureau, Population Division, Interim State Population Projections, 2005. Interim State Projections of Population for Five-Year Age Groups and Selected Age Groups by Sex: July, 1 2004 to 2020.
3 CDC, National Center for Injury Prevention and Control, Fact Sheet on Falls.
http://www.cdc.gov/HomeandRecreationalSafety/Falls/adultfalls.html. Originally from: Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Injury Prevention and Control. Web–based Injury Statistics Query and Reporting System (WISQARS) [online]. (2005)
4 Falls, fractures, and injury, Merck Manual of Geriatrics, Section 2, Chapter 20, Topic: Falls. p.1.
www.merck.com/mkgr/mmg/sec2/ch20/ch20a.jsp.
5 Jette, Alan, PT, PhD, Fear of falling in older persons, White Paper published by Philips Lifeline, 2008, p 2.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen