Eerste Roze Loper homovriendelijke ouderenzorg voor De Rietvinck

Array

Op donderdag 1 april 2010 reikt voormalig staatssecretaris Bussemaker (VWS) de eerste nationale Roze Loper uit aan woonzorgcentrum De Rietvinck. De Roze Loper is een KIWA-certificaat voor homovriendelijke (ouderen)zorginstellingen, dat wordt toegekend na een tolerantiescan.

De Roze Loper is bestemd voor (ouderen)zorginstellingen met een klimaat waarin lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (HLBTs) zich veilig en prettig voelen. Er wordt gekeken naar zaken als: zijn er activiteiten voor roze ouderen, is het personeel specifiek getraind en wordt bij intakes gevraagd naar een geslachtsneutrale partner of juist naar een echtgeno(o)t(e).

De Rietvinck (onderdeel van OsiraGroep), waar veel roze ouderen wonen, is een voorloper op het gebied van homovriendelijke zorg. Men organiseert maandelijks een Café Rosé, er is een roze dagbesteding en medewerkers worden getraind in het verlenen van HLBT-vriendelijke zorg. Bovendien is De Rietvinck betrokken bij de roze aanleunwoningen van het LA Rieshuis. Het woonzorgcentrum doorstond de tolerantiescan met glans, zo constateert KIWA.

Aandacht voor homovriendelijkheid in de ouderenzorg is hard nodig. Zo blijkt uit recent onderzoek dat er volgens één derde van de verzorgenden in hun instelling nooit aandacht is voor homoseksuele ouderen. Bijna de helft van de verzorgenden meent dat er amper homoseksuele ouderen in hun instelling zijn, terwijl Nederland in totaal zo’n 350.000 oudere HLBTs kent.

De eerste nationale Roze Loper wordt door voormalig staatssecretaris Bussemaker uitgereikt aan Babs Hooijer (manager Zorg & Welzijn De Rietvinck) en Eric van der Burg (regiodirecteur OsiraGroep) in aanwezigheid van Liane Wubbels (directeur ANBO), Vera Bergkamp (vicevoorzitter COC Nederland) en Ferdinand Strijthagen (Schorer). De Roze Loper is een initiatief van het Consortium Roze 50+ (ANBO, COC, Movisie en Schorer), naar een idee van COC Nijmegen. Binnenkort kunnen ook andere (ouderen)zorginstellingen zich aanmelden voor een tolerantiescan.

Bron: ANBO

Recente artikelen