De SDS en Cool Cat

Array

De winkelketen Cool Cat heeft recent T-shirts in de handel gebracht met het opschrift ‘Verrekte Mongol!!!’. Sinds de media hieraan aandacht besteden, wordt de SDS overspoeld met reacties waarin mensen hun afschuw over de tekst uitspreken.

De Stichting Downsyndroom voert al meer dan 20 jaar actie om het woord ‘mongool’ in relatie tot Downsyndroom uit te bannen. Het is kwetsend voor mensen met Downsyndroom, voor hun familie en voor hun omgeving. Het Nederlandse taalgebied is zo’n beetje de enige plek op aarde waar ‘mongool’ nog als scheldwoord wordt gebruikt.   Helaas zijn er nog regelmatig voorbeelden waarin het ‘m-woord’ weer de media haalt. Met de verkoop van deze T-shirts is een nieuw dieptepunt bereikt.

Het gemak waarmee de initiatiefnemers hiervan blijkbaar menen iets ‘leuks’ op de markt te brengen, is in wezen kwetsend voor de hele samenleving. ‘Wij’ Nederlanders zouden dit leuk moeten vinden? Nee, ‘wij’ staan hier mee voor schut.   Overigens toont het feit dat veel mensen niet eens een relatie leggen tussen het woord ‘mongool’ of ‘mongol’ en Downsyndroom, aan dat de inspanningen van de SDS niet vergeefs zijn. Er valt alleen nog veel werk te verzetten.

Het moge duidelijk zijn dat de SDS het gewraakte T-shirt ten stelligste afkeurt. In een reactie heeft een woordvoerder van Cool Cat aangegeven dat het niet de bedoeling is om mensen te kwetsen, maar ook twijfel uitgesproken of de tekst ‘tot iets aanzet’. Volgens de SDS zet de tekst eenvoudig aan tot de ervaring dat mensen zich gekwetst voelen. De SDS roept Cool Cat hierbij op het shirt zo spoedig mogelijk uit de handel te nemen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen