Diëtisten niet positief over eenzijdige diëten als Dr Frank en Atkins

Array

Slechts een enkele dietist vindt de methoden Atkins, Montignac, of Dr. Frank verantwoord om mee af te vallen. Alleen dieetmethoden die uitgaan van een gevarieerde voeding, zonder nadruk op bepaalde voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten, zijn volgens dietisten de beste afslankmethoden. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Nieuws voor dietisten onder 803 dietisten en 87 gewichtconsulenten op www.nieuwsvoordietisten.nl .

Dietisten en gewichtsconsulenten behandelen vaak mensen met overgewicht. Opvallend is dat dietisten vooral de zwaargewichten begeleiden. Het merendeel van de dietisten begeleidt mensen een Body Mass Index (BMI) boven de 30. Bij gewichtsconsulenten hebben de clienten vooral een BMI tussen de 25 en 30.

Bij overgewicht raden dietisten en gewichtconsulenten vooral een gezonde voeding aan volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Eiwitrijke, koolhydraatarme of vetbeperkte dieten worden duidelijk minder voorgeschreven, al heeft 3% van de dietisten wel een voorkeur voor een koolhydraatbeperkte voeding.

Uit het onderzoek blijkt ook dat dietisten en gewichtconsulenten goed bijhouden wat er aan dieetmethoden op de markt is. Van de ondervraagde dietisten en gewichtconsulenten is 90% bekend met de op dit moment gangbare dieetmethoden. Daarbij zijn ze alleen positief over de methoden die uitgaan van een gevarieerde voeding en die aandacht besteden aan beweging en motivatie. De minst geschikte dieten vinden zij het Dr. Frankdieet, Atkins en Montignac.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen