UMC St Radboud in tv-serie Het Academisch Ziekenhuis

Zie ook bericht hieronder over het UMC Utrecht

Geavanceerde operaties en innovatieve behandeltechnieken, succesvol toegepast in de Nederlandse universitair medische centra. Daarover gaat de nieuwe 10-delige serie Het Academisch Ziekenhuis van Teleac. Presentatrice Mirella van Markus volgt artsen die aan de wieg staan van deze nieuwe therapieen en operatiemethodes. En ze ontmoet patienten die een actieve en beslissende rol spelen in hun eigen behandeltraject. In de eerste aflevering, op 30 maart, is de camera ook in het UMC St Radboud.

Klikprothese
In beeld komen patienten van het Radboud die een of beide benen verloren. Zij kregen een klikprothese aangemeten. Dit is een nieuwe, geavanceerde techniek waarbij een directe verbinding is gemaakt tussen het bot in de stomp en de aan te klikken prothese. Traumachirurg dr. Jan Paul Frölke en revalidatiearts dr. Henk van de Meent zijn de enigen in Nederland die deze behandeling uitvoeren.

Frölke: `In de uitzending zien we hoezeer de kwaliteit van leven van deze mensen is toegenomen’. Van de Meent vult aan: `Het programma laat ook fraai zien hoe patienten zelf de regie in handen nemen en op zoek gaan naar de juiste kliniek, of de meest geavanceerde behandeling. Zoals de vrachtwagenchauffeur die beide benen verloor bij een verkeersongeval. Hij had gehoord van de klikprothese en zorgde er zelf voor dat hij er een kreeg’.

Parenterale voeding
Ook in beeld komt een Radboudpatient met darmfalen. Maag-, darm-, leverarts dr. Geert Wanten: `Deze patient krijgt zijn voeding parenteraal toegediend, dat wil zeggen via de aderen. De toegangsweg die hij heeft, een arterioveneuze fistel of shunt, is wereldwijd redelijk uniek’. De camera volgt de patient niet alleen op de poli in het UMC St Radboud, maar ook thuis. Wanten: `Zo wordt inzichtelijk hoe belastend en ingrijpend deze aandoening en behandeling voor een patient is’.

Meer onderwerpen
In de tien delen van de Teleac-serie komen verder aan bod: baanbrekende behandelmethodes voor kanker en andere levensbedreigende aandoeningen; geavanceerde en supernauwkeurige diagnostiek bij onder meer tumoren; healing environments; nieuwe technieken op het gebied van kijkoperaties en transplantatiechirurgie. Het Radboud komt bij zes à zeven onderwerpen in beeld. De andere UMC’s gemiddeld bij drie à vier.

Uitzending
Het Academisch Ziekenhuis
Deel 1, dinsdag 30 maart, 19.25 uur.
Daarna wekelijks op dit tijdstip.
Teleac Nederland 1