220 miljoen euro schade en medische kosten door de gladheid van afgelopen winter

Array

Kosten afgelopen winter verachtvoudigd.
De sneeuw & vorst afgelopen winter zorgden voor veel glijpartijen. Gemeten over de periode van 16 december 2009 tot en met 28 februari 2010 kwamen er 36.000 personen op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht. Dat is 8x zo veel als in dezelfde periode de afgelopen 5 jaar, van 2004 tot en met 2008 vielen er jaarlijks gemiddeld 4.300 slachtoffers.

Vooral botbreuken
76% is uitgegleden op de straat, rijweg of trottoir. Vooral voetgangers worden de dupe en 23% valt met de fiets of brommer. Meer dan de helft van de slachtoffers heeft een botbreuk opgelopen. 15% moest worden opgenomen in het ziekenhuis en minimaal 3 mensen overleden aan de gevolgen van hun val.

Kosten: 220 miljoen euro
De directe medische kosten van slachtoffers die op de Eerste Hulp of in een ziekenhuisbed terecht kwamen, bedragen naar schatting 90 miljoen euro. De arbeidsverzuimkosten (van slachtoffers tussen de 15 en 65 jaar) ramen we 130 miljoen euro. Dat betekent dat de ongelukken door de gladheid 220 miljoen euro hebben gekost.

Preventief beleid noodzakelijk
Om volgende winter het aantal ongevallen door gladheid te beperken – om zowel leed als kosten te besparen – is het noodzakelijk dat gemeenten en provincies hun beleid ten aanzien van het sneeuw- en ijsvrij houden van de wegen opnieuw bekijken. Er moet meer aandacht komen voor stoepen en fietspaden en men moet voorbereid zijn op een strenge winter.

Bron: Consument en Veiligheid. Letsel Informatie Systeem (LIS) 2009-2010, Krantenknipselregistratie 2009-2010, Letsellastmodel 2008.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen