Afname geweld en agressie in Erasmus MC

Ziekenhuismedewerkers werden in 2009 meer dan 2.000 keer bedreigd of mishandeld, zo blijkt uit recent onderzoek van RTL Nieuws. Dat is een aanzienlijk aantal. Toch constateren beveiligingsmedewerkers in het Erasmus MC een afname van agressie en geweld.

Opgeschroefd
Waarschijnlijk is de verbetering te danken aan de manier waarop de organisatie wordt beveiligd. “We hebben onze capaciteit flink opgeschroefd, waardoor er meer surveillanten rondlopen”, meldt coördinator Beveiliging Hemant Gaya in het aprilnummer van Scanner. “Voorheen was  er bij calamiteiten één beambte beschikbaar, maar als er nu iets gebeurt, kunnen we vier tot vijf man sturen.”

Rode kaart
Dat er een afname is van het aantal agressie-incidenten blijkt onder meer uit de hoeveelheid rode en gele kaarten die op de Spoedeisende Hulp worden uitgedeeld aan gewelddadige patienten of bezoekers. Geel betekent een waarschuwing, rood verbiedt de ontvanger toegang tot het Erasmus MC.
Gaya: “In 2008 waren het er in het totaal 28, vorig jaar 17. Natuurlijk zijn er nog steeds regelmatig vervelende incidenten, maar het is nu veel beter beheersbaar.”

Recente artikelen