Ken jij de Duitse ambulancezorg? Help dan een student

Array

In de wetenschappelijke literatuur zijn dertig artikelen te vinden die de triage van ambulanceritten beschrijven. Een aantal daarvan evalueert die triage-systemen op
1. Aanwezigheid van over- en ondertriage
2. Snelheid van handelen en
3. Kosten van zorggebruik van terechte en overbodige ritten.

Drie triage-systemen komen naar voren:
1. Het First Call First Served systeem: elk verzoek om een ambulancerit wordt onmiddellijk gehonoreerd. Dit systeem bestaat onder meer in Londen.
2. De computer ondersteunde triage. Hierbij is de triagist laag en niet medisch opgeleid. Het software programma bepaalt de (volgorde van de) te stellen vragen en de te nemen beslissing. Dit systeem komt veel voor in de USA.
3. De door standaarden gestuurde evaluatie. Hierbij treedt een verpleegkundige als triagist op. Deze hanteert standaarden en bepaalt zelf de (volgorde van de stellen) vragen. Dit systeem bestaat in Zweden en in Nederland.  

Al deze informatie komt voort uit het afstudeeronderzoek van parttime verplegingswetenschapper Hans van Buren, die bij ondergetekende afstudeert en ook werkt op de ambulance meldkamer in Friesland. Hij vond de genoemde dertig artikelen. In die verzameling ontbreken beschrijvingen en evaluaties van triage systemen in Duitse meldkamers voor ambulancezorg. Van Buren heeft reeds gezocht op trefwoorden als Germany, German language en andere voor de hand liggende zoekwoorden. Daarom nu de volgende oproep aan u lezer. Bent u bekend met de Duitse ambulancezorg? Heeft u daar ooit gewerkt? Wilt u Van Buren vertellen wat u weet? Wilt u dan een mail sturen naar [email protected]?

Hans van Buren presenteert de uitkomsten van zijn studie op het tiende nationale spoedzorg congres op 17 september 2010. Hij geeft dan ook een beschouwing over de haalbaarheid om het Nederlandse Triage Systeem in te passen in de systematiek van de triage op de Nederlandse meldkamers ambulancezorg. Wilt u naar dit congres vol actualiteiten en recente ontwikkelingen? Klik dan hier, lees de uitvoerige brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen