Aandacht gevraagd voor onrust over ESBL-bacterie

Door de ontstane onrust onder consumenten heeft de Consumentenbond er bij demissionair minister Klink van Volksgezondheid op aangedrongen om snel in kaart te brengen via welke levensmiddelen ESBL-bacterien de consument bereiken en wat het risico op besmetting en ziekte is. De bond vraagt hier expliciet aandacht voor rauwe levensmiddelen zoals sla en filet americain die geen verhitting ondergaan.

ESBL-bacterien kunnen ervoor zorgen dat antibiotica niet aanslaan als je ziek wordt en vormen daarmee een groot probleem voor de volksgezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de kippen besmet is met de bacterie. Het is nog onduidelijk in hoeverre ook andere voedingsmiddelen, zoals eieren, groenten en ander vlees, ESBL’s bij zich kunnen dragen. Omdat de ESBL-bacterie verhitting niet overleeft, wordt aangeraden om kipproducten goed te doorbakken. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van antibiotica in de landbouwsector een rol speelt bij de verspreiding van ESBL’s. De Consumentenbond vraagt ook met klem om het antibioticumgebruik in de veehouderij terug te dringen.

Bron: Consumentenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen