Doden door gebruik van namaakgeneesmiddelen

Het gebruik van namaakgeneesmiddelen die via internet worden besteld stijgt explosief, ondanks het feit dat deze neppillen grote risico’s voor de volksgezondheid met zich mee brengen en het gebruik ervan zelfs kan leiden tot de dood. Dit werd vanmorgen uitgebreid gepresenteerd tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam. Alleen al in de maanden oktober en november van 2008 onderschepte de Europese douane 34 miljoen keer een pakje met neppillen.

Volgens een RIVM rapport zijn ruim 60% van de op internet aangeboden pillen nep. Voor erectiepillen bedraagt dit percentage maar liefst 97%. Ondanks dit bestellen toch veel mensen pillen via internet. Uit een recent onderzoek blijkt dat één op de vijf Europeanen pillen via internet bestelt.  Van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder koopt 3,3% weleens receptgeneesmiddelen via internet. Dat blijkt uit recent onderzoek van bureau Intomart GfK in opdracht van het Ministerie van VWS.

Het betreft in de meeste gevallen afslankmiddelen, haargroeimiddelen, erectiepillen of kalmeringsmiddelen. Redenen om via internet te bestellen zijn de lage prijs, het gemak, zoals thuisbezorging en soms ook schaamte, zoals in het geval van erectiepillen. Bij slaaptabletten en kalmeringsmiddelen geldt soms dat de huisarts ze niet wil voorschrijven en worden daarom dan zonder tussenkomst van de huisarts via internet besteld. Van de ondervraagde internetbestellers had 80% het gebruik van de middelen niet besproken met een arts.

In neppillen kunnen verkeerde werkzame stoffen zitten, foute doseringen of vervuilingen. Bijsluiters ontbreken meestal. Het is dus volstrekt onbekend welke stoffen de internetbestellers slikken. Neppillen zijn gevaarlijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen en zelfs tot de dood. Uit een recent Brits onderzoek onder ruim 400 huisartsen gaf maar liefst 25% van de ondervraagde huisartsen aan dat zij patienten hadden behandeld voor bijwerkingen van pillen die via internet waren besteld.

Om te voorkomen dat je neppillen krijgt is er maar een advies: Vraag je behandelend arts om een recept en ga met dit recept naar de reguliere apotheek! Raadpleeg voor meer informatie de campagnesite van VWS: http://www.internetpillen.nl/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen