Meldingen overgevoeligheids- en infusiereacties bij gebruik Avastin

Array

Het gebruik van bevacizumab (Avastin) leidt bij 5% van de patienten tot een verhoogd risico op overgevoeligheidsreacties / infusiereacties. De meerderheid van de reacties zijn mild tot matig ernstig. Ernstiger reacties werden gezien bij 0,2% van de patienten. Op basis van de meldingen, afkomstig van de registratiehouder, zijn de uitgebreide productinformatie (SPC) en bijsluiter van het geneesmiddel aangepast. De aangepaste tekst vindt u in de brief.

Patienten dienen nauwgezet te worden gecontroleerd tijdens en na Avastin infusies. Indien een reactie optreedt, dient de infusie te worden gestaakt en dienen gepaste behandelingen plaats te vinden. De beslissing om patienten opnieuw bloot te stellen aan Avastin dient te worden gebaseerd op individuele behandeldoelen en een nauwkeurige beoordeling van de ernst van de overgevoeligheid-/ infusiereactie.

Dit schrijft de firma Roche in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke veiligheidsinformatie is gestuurd naar artsen en medisch specialisten.

Avastin wordt, in combinatie met chemotherapie, gebruikt voor de behandeling van patienten met verschillende vormen van kanker.

Meer informatie:

______________

In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een ‘Direct Healthcare Professional Communication’ op de hoogte gebracht. Klik hier voor een overzicht van DHPC’s.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen