Onderzoek delirium uit voorzorg gestopt

Array

Een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van ernstig verwarde intensive-care patienten is om veiligheidsoverwegingen in een vroeg stadium gestaakt. In het onderzoek kreeg een deel van de verwarde IC-patienten ‘rivastigmine’, een medicijn dat op de markt is voor behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Acute verwardheid (‘delirium’) is op de intensive care (IC) een veel voorkomend, ernstig en levensbedreigend probleem, waartegen de standaardbehandeling met een kalmerend middel vaak niet afdoende blijkt. Veel IC-artsen nemen aan dat ‘rivastigmine’ ook helpt tegen acute verwardheid op de intensive care. Mede op aangeven van diverse richtlijnen geven artsen in verschillende ziekenhuizen daarom al rivastigmine aan IC-patienten met een delirium als de standaardbehandeling niet blijkt te helpen.
Het gestaakte onderzoek diende om wetenschappelijk aan te tonen dat de duur van een delirium met rivastigmine inderdaad kan worden bekort.

Eerder dit jaar, toen nog maar een klein deel van het beoogde aantal IC-patienten aan het onderzoek was begonnen, constateerde de meekijkende veiligheidscommissie dat onder patienten met rivastigmine meer overlijdensgevallen voorkwamen dan in de groep die (naast de standaardbehandeling) een onwerkzame ‘placebo’ kreeg. Hoewel het aantal patienten nog klein was, en niet valt uit te sluiten dat het verschil op toeval berustte, adviseerde de commissie uit voorzorg het onderzoek te onderbreken. De onderzoekers volgden dat advies direct op. Deze maand beeindigden ze het onderzoek definitief.
Een verklaring voor het verschil in sterfte is er nog niet. De gegevens wijzen er ook niet op dat rivastigmine bij deelnemende patienten de duur van het delirium bekortte.

Vooruitlopend op een grondige analyse van alle gegevens hebben de onderzoekers afgelopen week, naast de deelnemers of hun familieleden, andere IC-artsen op de hoogte gebracht van het staken van het onderzoek. Ze vinden het nog te vroeg voor definitieve conclusies over de veiligheid van rivastigmine bij de behandeling van intensive-care patienten met delirium.
Voor patienten met de ziekte van Alzheimer, voor wie het middel door Europese autoriteiten sinds 1997 op de markt is toegelaten, heeft het afbreken van het onderzoek geen consequenties.
Aan het onderzoek werkten zes Nederlandse ziekenhuizen mee, waaronder het UMC Utrecht.

Voor algemene achtergrondinformatie, klik hier.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen