Grote meldkamer ambulancezorg in Londen en toch kleinschalig

Array

Midden in Londen en nabij het reuzenrad London Eye bevindt zich de meldkamer van de London Ambulance Services. Deze staat klaar voor tien miljoen inwoners uit Londen en omstreken. Per dag handelt de Londense meldkamer zo’n 3.500 telefoontjes af. Dat gebeurt door drie groepen centralisten. De eerste groep heeft het eerste contact met de burger. De tweede groep heeft contact met de ambulancebemanning en met de ziekenhuizen. Zo zijn er vijf medewerkers dagelijks bezig met vooraankondigingen bij ziekenhuizen over patienten met een beroerte of een hartinfarct. De derde groep vraagt patienten uit van wie onduidelijk is of zij wel een ambulance nodig hebben.

De centralisten in groep 1 en 2 werken allen met computerondersteuning. Zij krijgen de te stellen vragen op het scherm geprojecteerd. Deze centralisten hebben een opleiding van slechts enkele weken(!) en hebben geen (para-) medische of verpleegkundige vooropleiding.

Al deze informatie kreeg prof.dr. Guus Schrijvers aangereikt tijdens een bezoek op donderdag 20 mei aan de meldkamer ambulancezorg te Londen. Hij zag daar zo’n 70 mensen werken in gezellig ingerichte, roezemoezende kantoortuinen. Het oogde kleinschalig. Tot zover dit bericht.

Op het congres Recente Ontwikkelingen in de Spoedzorg, dat op vrijdag 17 september 2010 plaatsvindt, krijgen de Nederlandse meldkamers ambulancezorg grote aandacht. Want de recente ontwikkelingen gaan in de richting van het Londense model. Wilt u naar dit congres? Werkt u op een huisartsenpost, een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis, ambulancedienst of een GGz crisisdienst? Klik dan hier, lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen