“Dus eigenlijk zijn blinden net gewone mensen”

Lezingen en gastlessen rond het leven met een visuele handicap
Corné Kremers (1965) uit Mill NB geeft lezingen en gastlessen rond het leven met een visuele handicap. “Daarmee wil ik aan een breed publiek laten zien dat je als visueel gehandicapte redelijk normaal deel kunt nemen aan de samenleving.” Volgens Kremers die zelf blind is, leven er veel vooroordelen rond blinden en slechtzienden. “Niet iedere blinde is telefonist, heeft een geleide hond en donkere bril en niet iedere blinde kan goed piano spelen.” Met zijn lezingen die deel uitmaken van zijn eigen bedrijf wil hij dat beeld zien te veranderen.

“Ook rond omgaan met visueel gehandicapten is veel verwarring. Daarom zitten mijn lezingen en gastlessen vol met praktijkvoorbeelden om het daardoor voor iedereen makkelijker te maken.” Als voorbeeld vertelt Kremers dat hij gastlessen geeft bij vakopleidingen zoals toerisme en recreatie, detailhandel en horeca.

“Onlangs was ik gastdocent bij een opleiding voor gastheren en gastvrouwen. Daar heb ik met de leerlingen een bezoek van een blinde aan een restaurant stap voor stap doorgenomen. Door ze zelf met een blinddoek aan een keurig gedekte tafel te laten zitten en bediend te worden merkten ze wat de problemen zouden kunnen zijn.”

Naast signaleren van die mogelijke problemen geeft Kremers in zijn lessen ook de oplossingen. “Vaak zijn dat maar kleine en simpele tips die vooral spelenderwijs toegepast zouden kunnen worden. Maar bij dat alles is het belangrijkste dat men ervaart hoe het is om blind te zijn en dat zelfstandig functioneren door visueel gehandicapten heel goed mogelijk is.” Op een basisschool zei volgens Kremers een van de kinderen het heel typerend. “Dus eigenlijk zijn blinden net gewone mensen.”

Meer informatie rond de inzetbaarheid van de lezingen en gastlessen door Corné Kremers zijn te vinden op www.visuele-handicap.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen