Het vruchtbare oppervlak van de zaadcel en de eicel

Array

SNARE-eiwitten en bevruchting bij het varken
Wanneer een zaadcel en een eicel samensmelten kan er nieuw leven ontstaan. Hoe de twee geslachtscellen hierbij te werk gaan is nagenoeg onbekend. Het was al bekend dat vlak voor de bevruchting aan het oppervlak van de zaadcel en de eicel voorbereidingen worden getroffen om het samensmelten goed te laten verlopen. Jason Tsai bestudeerde bij varkens de herrangschikking en de interacties van zgn. SNARE-eiwitten die optreden bij de bevruchting. Deze eiwitten hebben een functie in de afgifte (secretie) van stoffen uit zowel de eicel als de spermacel. Bij de bevruchting spelen beide secretie-processen een essentiele rol. Jason Tsai heeft ontdekt dat na de uiteindelijke rijping van spermacellen of eicellen – die voorafgaat aan de bevruchting – de secretie al helemaal is voorbereid, maar dat deze uiteindelijk pas optreedt zodra de spermacel en de eicel elkaar ontmoeten. Tsai’s conclusies kunnen in de toekomst relevant zijn voor vruchtbaarheidsbehandelingen maar ook voor het ontwikkelen van nieuwe anticonceptiemiddelen.

24-06-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Jason Tsai, Diergeneeskunde
Proefschrift: SNARE protein mediated secretory events in porcine fertilization
Promotor 1: Prof. dr. B. Colenbrander
Copromotor 1: Dr. B.M. Gadella

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen