Doorbraak: behandeling van borstkanker weken korter door nieuwe bestralingsmethode

0
535

Resultaten internationaal wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd
De resultaten van een internationaal onderzoek over TARGIT, een nieuwe bestralingstechniek, tonen aan dat de behandeling van borstkanker met weken bekort kan worden. Eén bestralingsbehandeling van 30 minuten kan voldoende zijn. Deze opzienbarende resultaten werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van ASCO (American Society of Clinical Oncology) in Chicago.
TARGIT staat voor TARGeted Intraoperative radioTherapy. De uit één bestraling bestaande TARGIT-behandeling met het INTRABEAM®-systeem is veel prettiger voor de patient: drie tot zes weken radiotherapie kan worden vervangen door een behandeling van één dag (een behandelingstijd van ongeveer 30 minuten). Met TARGIT wordt na het verwijderen van de tumor, nog tijdens de operatie het tumorbed van binnen uit zeer gericht bestraald. Dit betekent dat een kleinere stralingsdosis nodig is om hetzelfde resultaat te behalen. Daardoor kunnen ook de bijwerkingen minder zijn. Bij de standaard bestralingsmethode bij de behandeling van borstkanker wordt de gehele borst meerdere malen na verwijdering van de tumor bestraald. Dat leidt tot veel ongemak voor de patiente en is kostbaar.

Een ander voordeel is dat de TARGIT-behandeling binnen elk ziekenhuis of behandelingscentrum tijdens de operatie uitgevoerd kan worden.

Dankzij deze nieuwe aanpak kan radiotherapie bereikbaar worden voor patienten die hier nu nog geen toegang toe hebben, zoals bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden. Ook in geïndustrialiseerde landen ondergaan veel vrouwen niet de aanbevolen borstbestraling vanwege de kosten of het ongemak. De TARGIT-behandeling is aanmerkelijk goedkoper dan standaard radiotherapie.

De onderzoekers zijn verheugd over de resultaten omdat uiteindelijk miljoenen mensen kunnen profiteren van doorbraken in de behandeling van borstkanker.

Ze hopen dat met de nieuwe techniek nog meer vrouwen geholpen kunnen worden.

Informatie over TARGIT

Sinds 1996 heeft de internationale TARGIT-onderzoeksgroep onderzoek gedaan naar een nieuwe radiotherapiemethode voor borstkanker waarbij de behandeling kan worden verminderd tot een enkele blootstelling aan straling. De straling wordt tijdens de operatie toegediend direct nadat de tumor is verwijderd. Op deze manier wordt het aangetaste weefsel in het tumorbed van binnenuit bestraald. Het INTRABEAM-radiotherapiesysteem van Carl Zeiss wordt voor dit doeleinde gebruikt. In het onderzoek wordt aangetoond of een enkele stralingsdosis het risico op recurrentie van de kanker in de aangetaste borst net zo effectief kan verkleinen als de traditionele methode die 3-6 weken in beslag neemt. Op gerandomiseerde basis ontvangt de helft van de deelnemende vrouwen de conventionele radiotherapie terwijl de andere helft intraoperatief wordt behandeld. De eerste resultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd tijdens de volgende jaarlijkse bijeenkomst van de ASCO (American Society of Clinical Oncology), die van 4-8 juni in Chicago wordt gehouden. www.targit-research.org, www.targit.org.uk

Informatie over het INTRABEAM®-systeem

INTRABEAM®, het baanbrekende radiotherapiesysteem van Carl Zeiss Meditec, biedt de minst ingrijpende behandelingsmethode voor patienten die worden behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium. De stralingsdosis van INTRABEAM® wordt in de operatiekamer in het tumorbed toegediend. Het systeem maakt gebruik van een miniatuurbron van röntgenstraling, een zeer flexibele ondersteuningsstandaard en een breed scala aan opties voor de stralingsapplicator. TARGIT heeft als voordeel dat de stralingsdosis zeer nauwkeurig kan worden toegediend omdat de applicator direct in het tumorbed wordt aangebracht. Na de operatie worden de applicator en de miniatuurbron van röntgenstraling verwijderd, wordt de chirurgische locatie gedicht en is de procedure voltooid.