Bezoek zonnebank stijgt door uitblijven zomerweer

0
182

Het uitblijven van zomerweer heeft gezorgd voor een flinke stijging van het aantal zonnebankbezoeken. Dat meldt de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ). De afgelopen weken steeg het aantal zonnebankbezoeken met zo’n 15 procent. In vergelijking met januari is dit zelfs 22 procent. De stijging heeft volgens SVZ, naast het gebrek aan zonlicht, ook te maken met positievere berichtgeving over de invloed van zonnen op de gezondheid. Dit naar aanleiding van onder meer onderzoek van de Gezondheidsraad, het Haga Ziekenhuis Den Haag in samenwerking met de Erasmus Universiteit en de houding van KWF Kankerbestrijding ten aanzien van zonnen.

Zon vermindert kans op ziekten
Volgens het rapport van de Gezondheidsraad (november 2009) is er geen directe relatie tussen zonnen en huidkanker. Een claim die de IARC, een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), vorig jaar stelde. Volgens de Gezondheidsraad is de zon juist essentieel voor de aanmaak van vitamine D, die op zijn beurt de kans op multiple sclerose en bepaalde soorten kanker vermindert. Dit wordt bevestigd door onderzoek dat het Haga Ziekenhuis in september 2009 samen met de Erasmus Universiteit publiceerde. In het rapport van de Gezondheidsraad wordt verder geen onderscheid gemaakt tussen straling van de zon en die van de zonnebank. “Een misvatting die nog regelmatig wordt gemaakt,” zegt Huib van Heest, woordvoerder van SVZ.

Onregelmatig zonnen onverantwoord
Om op een gezonde manier gebruik te maken van zonlicht is het uiteraard wel essentieel dat mensen verantwoord zonnen. “De zon is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, maar te lang onder de zon is natuurlijk zeer onverstandig,” aldus Van Heest. Volgens de woordvoerder brengt vooral onregelmatig zonnen risico tot huidschade met zich mee. “Sommige mensen komen een groot deel van het jaar niet buiten en gaan dan op vakantie drie weken in de zon liggen. Doordat hun huid nog niet gewend is aan de zon verbranden ze vervolgens.” Ook KWF Kankerbestrijding stelt dat het belangrijk is om je huid aan de zon te laten wennen. Geniet van de zon, maar met mate zodat je niet verbrandt.

Volgens Van Heest weten Nederlanders over het algemeen goed hoe ze veilig moeten zonnen, bevestigt ook recent onderzoek uit de branche waaruit blijkt dat ruim 60 procent van de Nederlandse vrouw precies weet hoe ze verantwoord van de zon kan genieten. Daarnaast merkt SVZ dat mensen steeds beter op de hoogte zijn van de positieve effecten van zonlicht voor de gezondheid.

Bron: SVZ

Vorig artikelGehoorbescherming met speciaal filter op weg naar Nederlands Elftal
Volgend artikelZon verstandig
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.