Bezuinigingen op zorgpakket onverstandig en onrechtvaardig

0
179

“De voorgestelde bezuinigingen van 1,4 miljard van het demissionaire kabinet op het zorgpakket voor mensen zijn kortzichtig en onrechtvaardig.” Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in een eerste reactie op de plannen van het demissionaire kabinet. Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering komt een eigen bijdrage van 10 euro per behandeling. Voor fysiotherapie komen niet 9 maar 12 behandelingen voor eigen rekening. En voor psychologische (GGZ) zorg in de tweede lijn moet straks 80 tot 175 euro worden bijbetaald. Ook valt de tandzorg van 18 tot 22 jarigen uit het pakket. Renske Leijten: “Dit zal ertoe leiden dat mensen af zullen zien van zorg, waardoor de uiteindelijke schade veel groter is als de kwaal verergert.”

Renske LeijtenDe maatregelen treffen vooral ook mensen met psychische problemen. Want bovenop het eigen risico komen deze nieuwe eigen bijdragen. Ook is Leijten ervan geschrokken dat hulpmiddelen voor ouderen uit het pakket worden gehaald: “Juist door een rollator, een looprek of een wandelstok kunnen ouderen langer thuis wonen en hebben ze minder kans op vallen. Een heup herstellen is duurder dan een rollator verstrekken.”

Leijten: “Dit is geen bezuiniging maar een ordinaire verschuiving van de rekening naar de patient. Dat is onrechtvaardig want ziekte is geen vrijwillige keuze, maar iets wat je overkomt. Laten we onmiddellijk stoppen met de marktwerking, laten we de bureaucratie en topsalarissen aanpakken. Dáár had Klink zijn bezuiniging moeten zoeken”.

De SP wil voor de zomervakantie nog een debat over de bezuinigingen. Leijten: “De bezuinigingen moeten van tafel en de zorg voor iedereen gegarandeerd.

Bron: SP