Wereldprimeur in Maasstad Ziekenhuis Rotterdam: eerste implantatie van nieuw type pacemaker

Consulta CRT-P is van levensbelang voor specifieke groep patienten
Cardioloog dr. Mike Scheffer, verbonden aan het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam,  heeft wereldwijd de allereerste Consulta CRT-P pacemaker geïmplanteerd. De Consulta CRT-P is een nieuw, geavanceerd type pacemaker voor cardiale resynchronisatietherapie (CRT), een behandelmethode voor bepaalde patienten met hartfalen die niet gelijktijdig samentrekkende hartkamers hebben.  Uniek aan dit nieuwe type pacemaker is dat het apparaat zelf een hartfilmpje maakt en dat ter controle naar de cardioloog in het ziekenhuis stuurt.

Patienten met het type hartfalen dat CRT behoeft, zijn dikwijls zeer ernstig vermoeid en komen nauwelijks de deur uit. Het grote voordeel van het nieuwe type pacemaker is dat de patient minder vaak naar het ziekenhuis hoeft, en dat hij/zij een actiever leven kan leiden.

Cardiale resynchronisatietherapie zorgt ervoor dat beide hartkamers (ventrikels) weer in een beter ‘gesynchroniseerd’ patroon samenwerken. De nieuwe pacemaker combineert voor het eerst een aantal belangrijke voordelen voor patienten met hartfalen, die tot nu toe nog niet beschikbaar waren.
Een vochtbewakingsfunctie controleert de vochthuishouding van de patient. Daarnaast communiceert de pacemaker vanuit het huis van de patient, of indien gewenst zelfs vanaf zijn vakantieadres, met de cardioloog.  Dat gebeurt middels het CareLink systeem: diverse relevante gegevens worden over deze beveiligde internetverbinding naar de specialist gestuurd, zodat deze kan zien of alles in orde is.

Voor het eerst is het ook mogelijk om op afstand het hartfilmpje (ECG) te bekijken, dat door middel van ingebouwde elektroden wordt geregistreerd en via het CareLink systeem wordt verzonden. Dit alles maakt een volledige pacemakercontrole op afstand mogelijk. Bij de instelling van CRT-therapie heeft de cardioloog nu de beschikking over veel meer configuraties om de hartkamers te stimuleren, waarbij effectieve stimulatie automatisch door de pacemaker bewaakt wordt.

Dr. Mike Scheffer:
“Het is echt een verbetering voor de patient:  deze pacemaker maakt het verschil tussen het leiden van een licht actief leven  of de hele dag aan huis gekluisterd zitten. De pacemaker werkt meteen na de implantatie, dus de patient heeft er direct profijt van. Zo kan hij of zij onbezorgder leven en hoeft niet meer zo vaak naar het ziekenhuis, omdat de pacemaker op afstand in de gaten gehouden wordt. Wat nieuw is, is de keuzemogelijkheid uit veel meer stimulatie configuraties met automatische bewaking. Hierdoor zullen meer patienten met hartfalen kunnen profiteren van betere CRT-therapie ”

Cardiale resynchronisatietherapie vindt plaats via de afgifte van zeer kleine elektrische pulsen aan zowel het rechter- als het linkerventrikel. De pacemaker wordt onder de huid van de borst geplaatst en aangesloten op drie geleidingsdraden die via de bloedvaten in het hart worden ingebracht. Jaarlijks zullen in Nederland naar verwachting ruim 400 patienten met hartfalen van deze nieuwe pacemaker gaan profiteren.